perjantai 8. heinäkuuta 2011

Helteisen päivän päätös

Viime viikonloppuna helle helli ainakin meitä Etelä-Suomessa asuvia ja mikä sen parempi syy järjestää pienet illanistujaiset ystävien kesken. Uusi terassikin pääsi taas tositoimiin, kun aikuisten lisäksi siellä hääräsi neljä lasta välillä aaltoja kahluualtaassa tehden ja välillä supersalaisia agentteja leikkien. Vielä iltayhdeksän jälkeekin mittari näytti yli kahtakymmentä, kyllä kesä on ihanaa aikaa!



Tarjolla oli paistettuja katkarapuja, Culinarista-blogista bongattua nuudelisalaattia, kokonaisena paistettua naudan ulkofilettä ja aterian huipennukseksi ystäväni Mian leipoma mansikka-raparperipavlova. Olisin halunnut Brita-kakun, mutta "tilausta" tehdessäni meni pavlovat ja britat iloisesti sekaisin. Ehkä sitten ensi kerralla osaan ilmaista itseäni paremmin.


Nauta ehti hiukan kuivahtaa grillissä ja kypsyä hiukan liikaa. Grilli oli liian kuuma, kun liha sinne laitettiin, joten edes ennen varsinaista ateriaa nautitut katkaravut eivät tällä kertaa auttaneet oikean lämpötilan saavuttamiseen, heh.



Salaatti
1 paketti nuudeleita
puolikas kiinankaali
puolikas punakaali
1 pss pinaattia
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 vihreä paprika
rasia ituja
3 kevätsipulia tai varrellista kesäsipulia

Kastike
1 lime
8 rkl oliiviöljyä
8 rkl soijaa
3 rkl seesamiöljyä
1 dl fariinisokeria
3 rkl raastettua inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
2 punaista chilipaprikaa
korianteria

Laita nuudelit kiehuvaan veteen ja anna seistä kannen alla 3 minuuttia ja valuta sitten kylmän veden alla. Leikkaa punakaali, kiinankaali ja paprikat ohuiksi suikaleiksi. Sekoita isossa kulhossa nuudelit, kaalit, paprikat, pestyt pinaatit ja idut.

Raasta inkivääri ja valkosipuli sekä viipaloi chili pieneksi. Sekoita kaikki ainekset kastikkeeksi ja lisää salaattiin. Sekoita käsintai pihdeillä niin että kastiketta tulee joka puolelle. Voit myös lisätä salaattiin paahdettuja cashewpähkinöitä.

Tästä salaatista tuli kertaheitolla ehdoton suosikki. Punakaalin korvasin valkokaalilla ja pinaatti ja kiinankaali jäivät kauppaan, kun tein ostosia ulkomuistista, mutta hyvin maistui silti. Seuraavan kerran täytyy kokeilla kyssäkaalia itujen sijaan.




6 munan valkuaista
3 dl erikoishienoa sokeria
2 tl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria
2 tl Maizenaa

täyte:
2 dl GoGreen vispiä tai 2,5 dl Flora vispiä
2 tl sokeria
tuoreita mansikoita
raparperihilloketta

raparperihilloke:
5 dl paloiteltua raparperia
0,5 dl vettä
1 dl sokeria
0,5 dl (inkivääri)siirappia

Erottele keltuaiset valkuaisista. Valuta valkuaiset puhtaaseen ja kuivaan, mieluiten keraamiseen, teräksiseen tai lasiseen kulhoon. Muovikulhon pinta saattaa olla rasvainen, rasva estää valkuaisia vatkautumasta. Keltuaiset kannatta säilyttää jääkaapissa muovikelmulla peitetyssä astiassa ja käyttää parin päivän kuluessa leivontaan tai pannukakkuun.

Sekoita vaniljasokeri, maissijauho ja desilitra sokeria. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Peitä uunipelti leivinpaperilla ja piirrä paperille ympyrä, jonka halkaisija on noin 24 cm. Vaahdota valkuaisia ja lisää sokeri vähitellen samalla vatkaten. Lisää sokeriin sekoitetut maissijauhot siivilän läpi seuloen ja varovasti sekoitelleen.Lisää viimeiseksi etikka tai sitruunamehu. Lusikoi valkuaisvaahto leivinpaperille piirretyn ympyrän sisään. Jätä reunat korkeammiksi kuin marenkilevyn keskiosa. Paista 125-asteisessa uunissa 1½ tuntia. Anna marenkilevyn jäähtyä ritilällä.

Kiehauta raparperipalat, sokeri ja siirappi vesitilkassa. Keitä viitisen minuuttia ja anna jäähtyä.

Täytä marenkikakkulevy kermavaahdolla, vaahdotetulla vaniljakastikkeella tai jäätelöllä ja raparperihillokkeella ja mansikoilla tai muilla marjoilla tai hedelmillä.



2 kommenttia:

  1. Tää oli ihana ilta ja ruoka oli niin hyvää. Kiitos Marja ja Jaakko. Ja tietysti Riikka :)

    VastaaPoista
  2. Oih, teillä syödään aina niin herkullista ruokaa! Näyttää niin hyvälle, että pitää jotain noista kokeilla itsekin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...