sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Valmiissa pöydässä

Toissa viikonloppuna olimme kyläilemässä ystäväperheemme luona Jyväskylässä. Odotukset olivat korkealla viikonlopun ruokatarjonnan suhteen emmekä taaskaan joutunut pettymään. Monet mukavat ruokapeijaiset on tällä porukalla vietetty. Ihan valmiiseen pöytään emme päässeet (en sitä odottanut, enkä halunnutkaan) vaan kokkailut hoituivat leppoisasti porukalla isännän jaellessa ohjeita muille. Erityisen mukavaa oli, kun ei itse tarvinnut miettiä mitä syötäisiin eikä notkua marketin kassajonossa perjantai-iltaa. Reseptien puolesta tämä postaus on köyhänlainen, sillä otin viikonlopun rennosti ja toimin vain annettujen ohjeiden mukaan.

Perjantain iltapalasalaatti hävisi parempiin suihin ennen kuin muistin kaivaa kameran esiin. Reseptiäkään en tullut kirjoittaneeksi ylös, mutta pääraaka-aineet salaatissa olivat kylmäsavulohi, leipäjuusto, omena, jääsalaatti ja Thousand Islands -tyyppinen kermaviilikastike. Ohje oli jostain Valion vihkosesta noin kymmenen vuoden takaa. Aikansa edustaja, mutta maussa ei tosiaankaan ollut mitään vikaa.Lauantaina kokattiin kokonaisia broilereita Jamien ohjeita mukaillen. Toisen kokonaisista broilereita sai sisäänsä sitruunaa, laakerinlehtiä, valkosipulia. Nahkan alle laitettiin hienoksi hakattua timjamia, rosmariinia ja persiljaa sekä päälle reippaasti Maldon-suolaa. Toinen broileri sai itämaiset mausteet: sisälle kaffir limenlehtiä, sitruunaa ja inkivääriä, nahkan alle limenlehtiä, inkivääriä, chiliä ja korianteria tahnaksi jauhettuna. Ja päälle tietenkin suolaa. Broilerit sidottiin kiinni ja paistettiin 200 asteessa noin tunnin verran. Lisukkeena oli uunissa paahdettuja perunaviipaleita.


Aterian päälle (lasten mentyä nukkumaan) herkuteltiin ähkyyn saakka mutakakulla, juustoilla ja muilla naposteltavilla sekä jälkiruokaviinillä, jonka nimeä en tietenkään muista.
Sunnuntaina pakkanen oli lauhtunut sen verran, että koko porukka, pääkokkia lukuunottamatta, lähti läheiseen pulkkamäkeen purkamaan ylimääräistä energiaa. Palattuamme uunissa valmistui espanjalaistyylinen perunatortilla, kastike porisi hellalla, ryöpätyt mustajuuret odottivat parilointia ja naudan ulkofilepihvit paistamista. 
Kyllä kelpasi tämän aterian jälkeen lähteä huristelemaan kohti kotia kauniissa aurinkoisessa pakkassäässä. Kiitokset vielä kerran Kirsi ja Jarmo!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...