sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Kalakokeilu

Uusimmassa Glorian ruoka ja viini -lehdestä löytyi houkutteleva ohje nimeltään "Savuteessä höyrytetty kuha ja vesikrassisalaatti". Sunnuntain päivällinen oli vielä hakusassa ja pakastimessa oli pari filettä pangasiusta -  siispä fileet sulamaan ja sormet ristiin, että kaapista löytyisi muutkin ohjessa tarvittavat ainekset. No ihan ei löytynyt, mutta lopputulos oli ihan maistuva. En ollut koskaan aiemmin valmistanut kalaa höyryttämällä eikä se nyt ihan niin helposti käynyt kuin ohjeessa annettiin ymmärtää. Fileet taisivat olla hieman liian paksuja ja reiät kannattaa pistellä jollain piikillä, ei veitsen kärjellä, koska ne eivät päästäneet höyryä kovi hyvin läpi. Ihan ei luvatussa 2-4 minuutissa tullut valmista ja pari fileen palasta laitoin uuniinkin varmistaakseni, että lautaselle tulisi edes jotain syötäväksi kelpaavaa. Alla alkuperäinen resepti, suluissa omat sovellukset.Savuteessä höyrytetty kuha ja vesikrassisalaatti

4 palaa, n. 200 g kuhafileetä (n. 400 g pangasiusfileetä)
2 dl vettä (3 dl)
1 1/2 rkl Lapsang Souchon -teelehtiä (2 rkl)
sormisuolaa
mustapippuria myllystä

Vesikrassisalaatti
15 cm pala kurkkua
1-2 viher- tai kevätsipulia (puolikas punasipuli ohueksi siivutettuna)
2 ruukkua vesikrassia (1 ruukku jääsalaattia)
2 dl pieneksi kuutioitua cantaloupe- tai hunajamelonia
1/2 arkkia norimerilevää (jätin kokonaan pois)

Salaatinkastike
1/2 dl riisiviinietikkaa
1 rkl seesaminsiemenöljyä (paahdettua seesaminsiemenöljyä)
1/2 rkl soijakastiketta
1 tl raastettua inkivääriä

Valmista ensin salaatinkastike:
Yhdistä kaikki ainekset ja jätä kastike huoneenlämpöön maustumaan.

Valmista salaatti:
Kuori kurkku, voit jättää osan kuoresta koristeraidoiksi. Halkaise kurkku pituussuunnassa ja leikkaa se erittäin ohuiksi puolikuun muotoisiksi viipaleiksi (poistin siemenet teelusikalla halkaistusta kurkusta ja tein vähän paksumpia viipaleita). Poista sipulista kova kanta ja leikkaa sipuli vinottain, erittäin ohuiksi viipaleiksi. huuhteletarvittaessa vesikrassi jakuivaa se. Poista melonista kuoret ja siemenet ja leikkaa hedelmäliha pieniksi kuutioiksi. Jaa kurkku, sipuli vesikrassia ja meloni 4 lautaselle (sekoitin kaikki ainekset kulhossa). Leikkaa nori ohuiksi suikaleiksi ja jätä odottamaan.

Höyrytä kala:
Kiehauta vesi ja pane teelehdet hautumaan noin 5 minuutiksi. Siivilöi tee höyrykattilan alaosaan. Vuoraa höyrytysosa leivinpaperilla ja pistele paperiin reikiä, jotta höyry pääsee sen läpi. Nosta höyrytysosa kattilan päälle. Kuumenna tee lähes kiehuvaksi. Nosta kalapalat leivinpaperin päälle ja peitä kattila kannella. Höyrytä kala lähes kypsäksi, noin 2-4 (ainakin 10) minuuttia kalapalojen koosta riippuen. Varo höyryttämästä kalaa hajoavan pehmeäksi.

Mausta kala suolalla ja pippurilla ja nosta palat salaatin päälle. Viimeistele annokset kastikkeella ja norisuikaleilla. Tarjoa heti.

Tällaisenaan tuskin tulen tätä ruokaa toisten tekemään, mutta tuolle salaatinkastikkeelle tulee varmasti vielä käyttöä. Makuyhdistelmä sopi todella hyvin yhteen kalan kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...