sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Kevättä rinnassa ja kääryleissä

Löysin jo jokin aika sitten loistavan viikonloppuruokareseptin, siirappisen sesam-kanan, Nannan mainiosta Kaikki äitini reseptit blogista (minä tosin tein alkuperäisen ohjeen mukaisen hunajaversion). Ensimmäisellä tekokerralla kana päätyi kevätkääryleiden sisään ja tänään se syötiin ihan sellaisenaan riisin kanssa. Kääryleidenkin sisällä kana toimi, mutta meni vähän "ite eestään", jos ymmärrätte mitä tuo sanonta tarkoittaa. Riisipaperia parempi ja raikkaampi vaihtoehto pehmeän makean kanan kaveriksi voisi olla esim. salaatinlehti. Tämä ruoka muuten katosi nopsaa myös meidän nirsoiksi ryhtyneiden lasten suuhun. Kääryleistä tuli esikoisen uusi herkkuruoka ja kuopus dippali tyytyväisenä kananpaloja kastikkeeseen. Itse kaipasin jotain pientä terää ja tujulla chiliöljyllähän sitä sai!



Hunajainen sesam-kana6 marinoimatonta koipi-reisipalaa
suolaa ja pippuria
2,5 dl vaaleaa siirappia tai hunajaa (laitoin vain n. desin)
1,25 dl soijakastiketta
1 iso sipuli hienonnettina
0,75 dl ketsuppia
2 rkl öljyä
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 punainen mieto chili (ruoka ei ole sitten yhtään tulista) tai kuivattuja rkl
2rkl maissijauhoa
vettä
sesaminsiemeniä

Suolaa ja pippuroi kanapalat ja asettele ne uunipataan (huom patamalli, ei laakea uunivuoka jossa pääsevät kuivumaan). Sekoita yhteen siirappi, soija, sipuli, ketsuppi, valkosipuli ja chili. Kaada kanojen päälle ja laita 150 asteeseen n. 3 tunniksi. Kansi päällä koko ajan.

Kun kana on valmista poista lihat padasta ja nouki hajoavan lihan seasta luut , rustot ja nahka. Revi kahdella haarukalla liha pienksi, nosta tarjoilukulhoon.

Nosta pata liedelle, sekoita maissijauho kupilliseen vettä, ja kaada paistoliemen sekaan. ja kiehauta sakeaksi, lisää vettä jos menee liian sakeaksi. Siivilöi kastike. Minä siivilöin liemen ennen suurustamista. Kaada kastiketta kanapalojen päälle ja ripottele (paahdettuja) sesaminsiemeniä koko komeuden päälle. Myös pilkotut kevätsipulit sopivat koristeeksi.



Vanhasta, uudelleen löydetystä, tuttavuudesta kevätkääryleistä innostuneena, tein niitä alkupaloiksi. Itse asiassa nuo uppopaistamattomat kääryleet taitavat olla kesäkääryleitä. Olin tässä taannoin vietnamilaisen pariskunnan vieraana ja he kutsuivat noita kääryleitä kesäkääryleiksi. Onkohan kenelläkään parempaa tietoa tästä? No kääryle kun kääryle ja tällä kertaa täytteeksi tuli kananpojan jauhelihaa (ois pitänyt olla possua, mutkun ei ollu), kiinankaalia, purjoa, porkkanaa ja ah niin ihanaa korianteria. Dippauskastikkeeksi tein Hot-kastiketta. Päivällisvieraille alla vielä tarkempi ohje kuvineen, kiitos loistavasta seurasta Mira ja Marko!


Kevät(kesä)kääryleet

n. 12 kpl riisipaperiarkkeja
kanapojan tai possun paistijauhelihaa
kiinankaalia
purjoa
porkkanaa
korianteria
n. 1 rkl osterikastiketta
n. 1 rkl kalakastiketta
suolaa

Paista jauheliha ja mausta se suolalla. Hienonna vielä tarvittaessa. Leikkaa kiinankaali ja purjo ohuiksi suikaleiksi. Paista nopeasti kuumalla pannulla pienessä öljytilkassa, mausta osteri- ja kalakastikkeella. Leikkaa porkkana ohuiksi tikuiksi. Hienonna korianteri.

Kasta riisipaperiarkki kuumassa/lämpimässä vedessä laakeassa astiassa (esim. piirakkavuoka käy hyvin tähän tarkoitukseen). Jätä arkki pehmenemään leikkuulaudalle ja tee sama temppu toiselle arkille. Kun ensimmäinen arkki on pehmennyt laita arkin alaosaan kiinankaali-purjoseosta, jauhelihaa, porkkanaa ja korianteria. Taita ensin arkin sivut ja sen jälkeen rullaa kääryle alhaalta ylös. Käytin ennen kananmunan valkuaista kääryleilen "liimaamiseen", mutta hyvin tuntuivat pysyvän kiinni ilmankin.

Tarjoile Hot-kastikkeen tai valmiin makean chilikastikkeen kanssa.





 


Tänään oli muuten ihan loistava ulkoilukeli ja kerrankin se osui vapaapäivälle. Lapset pääsivät korkkaamaan pyöräilykauden ja vielä kokeilemaan miltä tuntuu ajaa jäällä. Kokeilu jäi lyhyeksi (oli näillekin duudsoneille liian liukasta), mutta pilkkireikiä jaksettiin ihmetellä sitäkin kauemmin. Saipa Kerttu survottua jalkansakin yhteen sellaiseen, ilman toista kenkää ei onneksi tarvinnut kotiin lähteä.



2 kommenttia:

  1. Jee! Kauan eläköön siirappinen/hunajainen sesamkana!

    Ja nuo vietnamilaiset kevät/kesä kääryleet on mainioita. Tykkään enempi kuin niistä friiteratuista kevätkääryleistä.

    VastaaPoista
  2. Nanna, kiitos vielä kerran ton reseptin jakamisesta. Hyvää ja helppoa. Mä käryyttelin ennen noi kääryleet upporasvassa, mutta tykkään näistä kyllä kans enemmän.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...