sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Cross kitcheniä karppaajille

Tämä aika sekalaisesta seurakunnasta koostuvan aterian valmistin ei niin kovin ryppyotsaisesti karppausta harrastavan ystäväpariskunnan ollessa kylässä. Lohen olin laittanut marinoitumaan jo edellisenä päivänä, mutta lisäkkeet syntyivät sen mukaan mitä jääkaapista sattui löytymään. Siitä, sopivatko soija-inkiväärimarinoitu lohi, lantturieskat ja päärynäsipulisalaatti yhteen, voi olla monta eri mieltä, mutta omasta mielestäni yhdistelmä oli suht toimiva.

Soija-inkiväärilohen resepti on Culinaristasta, josta olen aiemminkin löytänyt hyvän reseptin lähes samalla makuyhdistelmällä. Soija-inkivääri-sokeri-valkosipuliyhdistelmä toimi lohenkin kanssa.  Itse jätin appelsiinimehun pois, koska sitä ei sillä hetkellä sattunut olemaan ja marinadinkin vain kiehautin kokoon keittämisen sijaan, koska olin reseptiä lukiessani ilmeisesti hypännyt sen kohdan yli. Täytyy ensikerralla muistaa nämäkin jutut.


Soija-inkiväärilohi

800g lohta

Marinadi
0,5 dl fariinisokeria
1 luomusitruuna
1 valkosipulinkynsi
ruukku ruohosipulia
soijaa
1 tl oliiviöljyä
parin sentin pala inkivääriä
1 dl appelsiinimehua

Sekoita pienessä kattilassa kaikki marinadiainekset paitsi appelsiinimehu ja keitä kunnes sokeri on sulanut. Lisää mehu. Nypi lohesta ruodot ja laita se pussiin, kaada marinadi päälle ja sulje pussi. Anna maustua yön yli tai vähintään kolme tuntia. Kuumenna parilapannu tai valurautapannu ja lisää nokare voita. Kaada kaikki marinadi pussista kattilaan ja anna kiehua hiljalleen kasaan. Laita lohi nahkapuoli alaspäin kuumalle pannulle ja anna paistua noin 6 minuuttia, käännä lohi varovasti ja kypsennä vielä muutama minuutti. Lohen nahka on karamellisoitunut mustaksi ja se lähtee helposti irti nostamalla. Älä paista lohta kuivaksi. Laita lohi tarjoiluastialle ja kaada lohen päälle kasaan keitetty marinadi. Ripottele päälle pieneksi silputtua ruohosipulia ja tarjoile seesaminuudeleiden kanssa.

Lantturieskat syntyivät joulun lanttulaatikoista ylijääneista lantuista Pastanjauhajien ohjeella.



Lantturieskat

300 g lanttua
1 dl luomu(kaura)maitoa
1 muna
vajaa 1½ dl (sämpylä)jauhoja
1 tl merisuolaa
ripaus intiaani- tai ruokosokeria
n. 1 rkl oliiviöljyä tai voisulaa

Viipaloi lanttu pieniksi paloiksi ja keitä palaset kypsiksi. Soseuta ja lisää maito. Lisää loput ainekset ja sekoita hyvin. Taikina saa olla löysähköä. Lusikoi taikinasta kökkänät pellille. Taputtele jauhoisin käsin littanoiksi. Paista rieskoja 250-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, niin että ne saavat pintaansa reilusti väriä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...