sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Myöhäisherännäisen karkkikana

Karkkikana pääsi vihdoinkin tämänkin talouden ruokalistalle, kiitos Sauvajyväselle muistutuksesta! Tämän reseptin esikuvaa, herkullista rapeaa possua karamellikastikkeessa pääsin kokkaamaan (tai ainakin olin läsnä osan aikaa keittiössä, jossa sitä kokattiin) ja syömään reilu vuosi sitten Kokkipottilan Hannelen kanssa. Broilerin koipi-reisipaloista tehty karkkikana on ehkä hieman possuversiota yksinkertaisempi tai ainakin sen voi valmistaa ja syödä saman päivän aikana.

Itse tein karkkikanaa 9 hengen seurueella (4 aikuista + 5 lasta), joten triplasin broilerin ja tuplasin keittoliemen ja kastikkeen määrän. Koivet mahtuivat juuri ja juuri 6 litran pataan ja niiden järjestystä piti vaihtaa kypsennyksen aikana.  Lihaa jäi vielä seuraavaksikin päiväksi, mutta kastike meni lähes kokonaan ensimmäisellä kattauksella. Senkin määrän olisi siis voinut ihan hyvin triplata.


Karkkikana
 
n. 2,7 kg (9 kpl) broilerin koipi-reisiä
2 dl soijakastiketta
1 dl ketjap manis -kastiketta
1 dl osterikastiketta
2 tl korianterin siemeniä
2 tl kokonaisia valkopippureita
parin sentin pala tuoretta inkivääriä
1 tl chilihiutaleita
4 valkosipulinkynttä
2 tähtianista
1 kanelitanko
1 limen mehu
 
Kastike:
4 dl lientä
100 g palmusokeria (tai fariinisokeria)
2 tähtianista
 
öljyä lihan paistamiseen
 
Tarjolle:
korianteria
chiliä riisiviinietikassa
 
Poista halutessasi ainakin osa koipien nahkasta. Laita kaikki liemen aineet kattilaan ja keitä lihaa tunnista kahteen.  Anna lihojen jäähtyä hetki, poista luut ja muut ylimääräiset roippeet ja siivilöi liemi. Voit käyttää kaiken heti, tai sitten myöhemmin.
 
Ennen tarjoilua laita kastikkeen ainekset kattilaan. Keitä lientä reilu puolituntia, kunnes saata siitä  paksuhkoa siirappimaista kastiketta. Samaan aikaan keitä myös riisi tai muu lisuke. Pilko liha pieneksi ja paista nopeasti pannulla öljyssä. Tarjoa riisin kanssa, kaada kastike kanojen päälle ja lisää korianteria ja chiliä etikassa.
 
 

8 kommenttia:

  1. Jos sinä olet myöhäisherännäinen, niin minä vielä nukun :) On nimittäin tekemättä kaikki karkkipossut ja -kanat. Silmät kiiluen ja huuliani lipoen luen kaikki niistä tehdyt postaukset. Hyvältä näyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vaan kanakauppaan ja koivet uuniin! Palmusokeriakin löytyy muistaakseni sieltä teidän lähistöllä olevasta rismasta ellei satu omasta kaapissa jo olemaan :)

      Poista
  2. Ah ja voih, karkkikana (ja -possu) on ihanaa! Pitääkin tehdä taas pian, kiitos inspiraatiosta.

    VastaaPoista
  3. Hei! Liemen ohjeessa ei ole mainittu vettä. Sitä kai tulee kuitenkin, vai onnistuuko broileripalojen keittäminen vain mausteseoksessa?
    Ohje kuulostaa ihanalta, tulee varmasti viikonloppuna testiin. Terveisin vielä myöhäisherännäisempi :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muistaakseni ole lisännyt vettä mausteseokseen, mutta pienestä lirauksesta ei varmastikaan ole haittaa, jos tuntuu siltä että seos palaa pohjaan. Koivista alkaa kyllä aika pian irrota nestettä ja kun kansi on päällä ne kypsyvät hyvin höyryssä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...