sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Fenkoli-artisokkapasta

Jokin aika sitten sain kutsun Pernod Rickhard Finlandin järjestämään reseptikilpailuun, jossa tehtävänä oli kehitellä Jacob's Creek Earth Vine Grape Chardonnayn makumaailman kanssa yhteensopiva kasvisruokaresepti. Aikani mietittyä päätin ottaa haasteen vastaan, vaikka kasvisruuat eivät olekaan aivan ominta alaani ruuanlaitossa. Viiniä maistettuani päädyin kokeilemaan tätä täyteläisen makuista fenkoli-artisokkapastaa, johon kastikkeen viinilisäys tuo sopivaa raikkautta. Kuusihenkisen testiraadin mielestä annos sopi täydellisesti yhteen viinin kanssa, joten fenkolin, artisokan, kerman ja chardonnayn yhdistelmä taisi olla napakymppi.
Fenkoli-artisokkapasta
(4 hengelle)
1 suurehko fenkoli
n. 15 cm pala purjoa
1 tölkki (360/240 g) suolaliemeen säilöttyjä artisokan sydämiä
1 dl (kaura)kermaa
1 dl valkoviiniä (esim. Jacob's Creek Earth Vine Grape Chardonnay)
voita
öljyä
suolaa
mustapippuria
parmesania
persiljaa
n. 300 g pastaa

Pilko fenkoli n. 1x1 cm palasiksi, hienonna valkosipuli, viipaloi purjo sekä huuhtele artisokan sydämet vedellä ja laita ne valumaan lävikköön. Kuullota fenkolia ja valkosipulia öljy-voiseoksessa. Lisää kerma ja valkoviini. Kiehuta seosta hiljalleen ilman kantta vajaa 10 min, lisää purjo ja jatka kiehutusta vielä muutama minuutti. Purista artisokan sydämistä varovasti viimeisetkin nesteet, paloittele ne neljään osaan ja lisää seokseen. Mausta seos suolalla ja mustapippurilla sekä halutessasi parmesanilla. Sekoita kastike kypsän pastan joukkoon ja tarjoile persiljasilpun ja parmesanin kanssa.

Juomaksi sopii erinomaisesti Jacob's Creekin Earth Vine Grape Chardonnay.



Edit: samaisen reseptikilpailun satoa löytyy ainakin myös Masutoaitemu-, Kivistössä- ja Kaikki äitini reseptit -blogeista. Käykääpä kurkkaamassa!

10 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihan superhyvältä! Metsästän jatkuvasti uusia fenkoliohjeita, tämä menee testiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fenkoli on kyllä niin herkkua, itse tulee valitettavasti vaan usein unohdettua kyseisen vihanneksen olemassaolo.

      Poista
  2. Ihana ohje, Marja!
    Fenkolinhuituloita on vielä kasvimaalla, teen niistä ehdottomasti tätä.

    ps. ainesosalistassa kermalta uupuu mittayksikkö

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mittayksikköhuomautuksesta, kävin jo korjaamassa sen. Viinin kohdalla yksiköllä ei olis ollu niin väliä, mutta kerman kanssa ei parane alkaa läträämään ;).

      Oman maan fenkoleista tää maistuu varmaan vielä satakertaa paremmalta. Voi sua onnenpekkaa, kun omistat tuollaisen kasvimaan, jossa kasvaa fenkolinhuituloita!

      Poista
  3. Ihanaa, että olette innostuneet osallistumaan kisaan joukoin. Nämä teidän kasvisruokanne ovat toinen toistaan hurmaavampia, uusia vinkkejä omaankin keittiöön on siis tullut kasapäin. Koska meillä on jopa sopivasti fenkoli jääkaapissa, tämä taitaa päästä testiin todella pian. Hieno resepti, Marja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tiukille veti osallistuminen, mutta ehdinpäs kuitenkin :)

      Poista
  4. Onnea kisaan! artisokkapasta on suurta herkkuani, pitääkin kokeilla sitä seuraavan kerran fenkolin kera :)

    VastaaPoista
  5. Oikein elegantti pasta. Tsemppiä kisaan! Kiva kun me ei-aina -niin -kasvisruokaisetkin joudutaan vähä tsemppaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvisruuat on kyllä hyviä, mutta mikä siinä on, kun niitä tulee tehtyä niin harvoin muuta kuin lisäkkeeks lihalle? Aivonystyröitä piti hieroa oikein kunnolla, että sai edes tän simppelin reseptin aikaseks. Onnea vaan kisaan itteleskin, vaikka et sä kyllä mitään toivotuksia tartte, kun voitat kummiskin :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...