keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Ribsit ja niiden seuralaiset

Pahasti jälkijunassa laahaa nämä minun postaukset. Eihän sitä koneen ääressä ehdi olla, kun puuhaa riittää sisällä ja ulkona niin, että hädin tuskin nukkumaan ennättää. Onneksi ribsikausi on vasta aluillaan, joten vielä on näille resepteille käyttöä tänä kesänä.
Perinteisten juhlatarjoilujen sijaan (tietenkään kakkua unohtamatta) esikoisen syntymäpäivillä tarjoiltiin ribsejä kahdella tavalla maustettuna sekä kolmea aiheeseen sopivaa salaattia. Lisänä vielä miehen leipomaa focacciaa, jota hän onkin innostunut leipomaan oikein urakalla viime aikoina. Ribbsien ja salaattien ohjeet perus cole slawta lukuunottamatta ovat peräisin jenkkilästä tuliaisiksi saamastani The Barbeque Biblesta. Kiitos Ghetto Gourmetin Riksulle hyvästä kirjavinkistä.
Ribsejä tehtiin Romyn tapaan filippiiniläisillä mausteilla luumu-inkiväärisoosin kanssa tarjoiltuna (näitä olin saanutkin maistaa jo talvella tulisissa pilleissä Oulussa)  sekä Memphis style -mausteilla. Koska baby ribsejä oli 5 kiloa, ei kaikkia pystytty kypsentämään grillissä. Ribsit saivat kypsyä uunissa folioon käärittynä n. 2 tuntia 150 asteessa ennen viimeistelyä grillissä. Molemmat mausteseokset olivat hyviä, mutta niin erilaisia, että vaikea on sanoa kumpi olisi ollut parempi. Miespuolisten vieraiden pinnat vei Memphis style ribsit.



Memphis style ribsit

Mausteseos:
3 räkkiä (reilu 3 kiloa) possun baby ribsejä
0,6 dl paprikajauhetta
4 1/2 tl mustapippuria myllystä
4 1/2 tl ruskeaa sokeria
1 tl suolaa
1 1/2 tl sellerisuolaa (jäi meiltä laittamatta)
1 1/2 tl cayenne pippuria
1 1/2 tl valkosipulijauhetta
1 1/2 tl sinappijauhetta
1 1/2 tl jauhettua kuminaa (vai jeeraa? Taidettiin laittaa kuminaa)

Moppauskastike:
2 1/2 dl siideriviinietikkaa
0,6 dl keltaista sinappia
1 tl suolaa

Irroita halutessasi ribseistä ohut kalvo jokaisen räkin takapuolelta. Valmista mausteseos yhdistämällä kaikki aineet kulhossa ja sekoittamalla hyvin. Hiero n. 2/3 osaa seoksesta ribsien pinnalle. Peitä ribsit ja laita ne maustumaan jääkaappiin 4-8 tunniksi. Valmista kastike yhdistämällä kaikki aineet kulhossa.

Tee esikypsennys uunissa tai grillaa epäsuoralla lämmöllä hiiligrillissä n. tunti. Siirrä uunissa esikypsennetyt ribsit grilliin tai jatka grillissä jo olleiden ribsien kypsennystä. Sivele päälle moppauskastiketta ja jatka kypsennystä grillin kansi suljettuna 1/2-1 tuntia.

Romyn ribsien ja soosin ohje löytyy täältä, kun vain jaksat skrollata tarpeeksi alas.

Ribsien seuralaisiksi valikoitui bataatilla höystetty perunasalaatti ja eksoottiselta kuulostanut argentiinalainen La Cabana's ravintolan talon salaatti. Perunasalaatti jää takuulla "listoille" ja sitä tilattiinkin jo juhannuksen syöminkeihi, mutta tuo jälkimmäinen ei oikein säväyttänyt. Kastike oli hyvä, mutta eksoottisin ainesosa palmun sydän oli suoraan sanottuna aivan karmean makuista. Tai eihän se siis maistunut oikein muulta kuin suolavedeltä ja suutuntumakin oli kovin puinen. Jos seuraava kerta tälle salaatille koittaa ko. ainesosan voi huoletta skipata. Salaattia tehdessäni huomasin, että se oli tarkoitettu tarjoiltavaksi valmiina annoksina, joten ulkonäkökään ei ollut kovin häävi isosta kulhosta tarjoiltuna.



Bataatti-perunasalaatti

n. 600 g perunoita
n. 600 g bataatteja
suolaa
3/4 dl majoneesia
2 rkl Dijon-sinappia
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
2 rkl kapriksia
2 rkl hienonnettuja vihreitä oliiveja
mustapippuria myllystä
2 sellerin vartta
(2 kovaksi keitettyä kananmunaa hienonnettuna)
3 kevätsipulia hienonnettuna (varsineen)
1 1/4 dl punasipulia hienonnettuna
reilu 1/2 dl hienonnettua (sileälehtistä) persiljaa
tummia oliiveja koristeeksi

Keitä perunat ja bataatit suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, kuutioi hieman jäähtyneenä suurehkoiksi kuutioiksi. Ohje neuvoo keittämään perunat ja bataatit kuorittuna ja kuutioituna, mutta minusta se vaikutti hankalalta.

Valmista kastike: yhdistä majoneesi ja sinappi suuressa kulhossa, vispaa kunnes seos on tasainen. Vispaa joukkoon oliiviöljy, viinietikka, kaprikset ja vihreät oliivit. Mausta pippurilla. Sekoita kastike lämpimien perunoiden ja bataattien joukkoon. Sekoita muut ainekset jäähtyneeseen seokseen. Lisää viinietikkaa ja/tai suolaa tarvittaessa. Koristele persiljalla ja tummilla oliiveilla. 


Argentiinalainen salaatti
(kuudelle)

1 pieni tai 1/2 iso jäävuorisalaatin kerä
1 iso kourallinen rucolaa
2 tomaattia
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
1 punainen paprika
2 1/2 dl keitettyä ja kuutioitua punajuurta
2 sellerin vartta ohueksi siivutettuna
1 purkki ohueksi viipaloituja palmun sydämiä

Kastike:
2 tl Dijon-sinappia
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
1/2 tl suolaa
1,2 dl oliiviöljyä
1/2 tl mustapippuria myllystä

Pilko jäävuorisalaatti, revi rucolaa vähän pienemmäksi ja sekoita ne keskenään. Jaa seos kuudelle lautaselle. Lohko tomaatit 12 osaan. lohko munat 6 osaan. Leikkaa paprika ohuiksi siivuiksi. Jaa ainekset kuhunkin annokseen ja asettele ne mielesi mukaan salaattipedille. Asetteluun oli alkuperäisessä ohjeessa seikkaperäinen selostus, mutta en sitä nyt jaksa tähän kääntää. Laita keskelle punajuuret, selleri ja palmun sydämet.

Valmista kastike: yhdistä sinappi, etikka, sitruunamehu ja suola pienessä kulhossa ja sekoita kunnes suola on liuennut. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja mustapippuri. Lisää tarvittaessa etikkaa ja suolaa. Itse laitoin mukaan pienen lirauksen hunajaa. Annostele kastike salaattiannosten päälle.



Juhlien loppuhuipennoksena oli ihan itse väsäämäni pinjata. Eero kuiskasi yhtenä juhlia edeltävänä iltana korvaani, että olisi kiva saada joskus pinjata synttäreille. No eihän äiti voinut olla noteeramatta kaunista pyyntöä ja koska olen säätäjien kruunamaton kuningatar, piti pinjata tietenkin tehdä itse. Yön pimeinä hetkinä vaan lätkimään ilmapallon päälle kerroksittain silkkipaperia ja tapettiliisteriä ja koko komeutta kruunaamaan kreppipaperista leikatut hapsut (jotka muuten kastuessaan värjäävät mukavasti ympäristönsä). Installaatio kuivui pari yötä saunan lauteilla ja juhlapäivänä poksautin ilmapallon sisältä pois. Sisälle muutama pussi paperipäällisiä karkkeja ja suuaukkoon matonkudeviritys ripustukseen. Lopputulos ei todellakaan ollut kaunein mahdollinen, mutta hyvin ajoi asiansa sen 30 sekunnin ajan, jonka se sai olla ehjänä lasten käsittelyssä.





16 kommenttia:

  1. Nälkä! Mutta mistä saa palmun sydämiä?

    Pinjata on hauska laji :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö siellä ulukomailla saa ruokaa ;)?

      Sydämet mies kävi ostamassa Vi Voanista. Ei ollu hääppösen makusia, mutta tulipahan testattua.

      Poista
  2. Näillä ohjeilla oli just passeli ajoitus, kun saimme grillin vasta nyt. Pakko päästä kokeilemaan ribsejä ja tuota perunasalaattia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heidi, kiva, että resepti tuli tarpeeseen :). Perunasalaatti on kyllä hyvää.

      Poista
  3. ooh,aah ribs! meillä on kyllä niin sama maku!

    Josta aasinsiltana pinjataan, jota olen harkinnut kans tehdä Urkin 8v synttäreille heinäkuussa. Olis ainakin vielä näillä leveyksillä originaali ohjelmanumero. Ja kun pojat on tuossa demolition- iässä muutenkin!

    Luitko, että mä "menetin" grillini?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nanna, no niin on :D.

      Siitä vaan väsäämään pinjataa. Jos nyt tekisin toisen, laittaisin kehikoksi esim. kanaverkkoa ja jättäisin siihen aukon, jonka sais hakattua auki. Kestäis vähän paremmin demolition maneja. Tai löytyyhän noita nettikaupoistakin, jos askartelu ei kiinnosta. Hyvä ohjelmanumero joka tapauksessa!

      Juu, kävin nopeasi lukaisemassa. Huomio kiinnittyi eniten vaan suloiseen maitotyttöön :).

      Poista
  4. Tolkuttoman hyvännäköiset sapuskat! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :). Mä en voi enää käydä iltaisin kovin myöhään lukemassa sun blogia, kun tulee niin kaamee nälkä.

      Poista
  5. Innostuin valtavasti näistä ja melkein otin luurin käteeni ja soitin Makkarakauppaan tilatakseni kilotolkulla ribsejä :) Meillähän ei siis ole grilliä, mutta parin viikon päästä pääsemme sadan kilsan päähän (säälittävää miten kauas pitää mennä) grillin ääreen, joten kannattaa alkaa jo valmistautua...henkisesti. Soitan sinne Makkarakauppaan eri kerralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me (8 aikuista ja 8 lasta) syötiin viime juhannuksena 10 kiloa Makkarakaupan ribsejä, hyviä oli :). Kannattaa tosiaankin soittaa ja varata etukäteen, jos haluaa vähän isomman määrän. Meidän juhannuksen ribsien hakija olisi kuulemma tarvinnut melkein henkivartijan hakiessaa ribsejä, kun kauppias möi eioota muille.

      Poista
  6. Kotiharmi kuule, kyllä grilli löytyy lähempääkin! Tervetuloa!

    Marja, ulukomailla on kyllä syöty kiitettävin arvosanoin. uh. Mutta kun lukee ribseistä ja tietää sun taidot, tulee nälkä. Aina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nt on kyllä ihan pakko korjata, että mies se nuo ribsit valmisti, minä toimin tällä(kin) kertaa salaattimestarina. Toki hyviä neuvoja annoin ;).

      Poista
  7. Voi lääh, aivan ihania tarjoiluja. Oon syönyt himoisasti koko kevään ihan vaan Saarioisen ribsejä, mutta näitä reseptejä pitää päästä testaamaan. Hurjan herkullisen näköistä kerrassaan!

    Hieno pinjata! Lapsilla taitaa mielenkiinto säilyä paremmin, jos pinjata on hajotettavissa ilman aikuisten apua :) Makee koristelu myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen syksyn kylmiä kelejä täytyy kyllä järjestää BBQ-henkinen miitti. Ja siellähän vois kans olla yhtenä ohjelmanumerona pinjata :). Pitäis varmaan lyödä joku päivä lukkoon niin ei jäis vaan puheen asteelle koko homma (tai saattaahan se silti jäädä, jos ketään ei kiinnosta ;)).

      Poista
  8. Heippa,
    Tehdään niin! BBQ-teema on niin mainio, että se ei varmasti jää silloin pitämättä :) Haittaako heinäkuulomakuu vai pitäisikö olla elokuun alussa?
    Saitko aiemmin huhuiltuasi muita espoolaisia kiinnostuneita yhteydenottoja?

    VastaaPoista
  9. Tulittepa eilen mieleen kun kaupassa lihatiskiä katselin että mitähän sitä laittaisi grilliin pihisemään juhannukseksi. Sieltähän lähti sitten ribsejä muutama kipale mukaan. Meiltä ei löytynyt cayennea, valkosipulijauhetta eikä sinappijauhettakaan, mutta eipä tuo tuntunut haittaavan. Parisen tuntia olivat uunissa foliossa ja sitten vajaa 30 minsaa grillissä. Todella mehevää purtavaa ja loistavan makuista eli tätä täytyy tehdä toistekin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...