sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Lihafondue syysillan ratoksi

Tämä ruokalaji on ollut listallani jo yli kymmenen vuotta. Perinteisesti se on nautittu syysiltoina lasitetulla parvekkeella erinäisillä kokoonpanoilla. Nyt ei ole enää lasitettua parveketta eikä se konsepti olisi oikein tälle kokoonpanolle sopinutkaan, sillä lauantaina meidän ruokapöydän ääreen kokoontui kolme serkusta perheineen. Kuusi aikuista ja viisi lasta iältään 6 kk - 10 v. Lihafondue valittiin illan ruuaksi, koska siinä jokainen ruokailija saa valita lautaselleen itseään miellyttävät ainekset (vaikkei joukossa nirppanokkia ollutkaan) ja suht pitkään kestävän ruokailun lomassa on mukava rupatella. Lisäksi tämän ruuan voi valmistella hyvin jo edellisenä iltana, päivällä kun ruuanlaittoon ei olisi ollutkaan juuri aikaa.

Lihafonduessa lihat ja kasvikset siis kypsennetään lihaliemessä. Kypsennykseen voi käyttää myös öljyä, mutta lihaliemi on mielestäni "turvallisempaa", öljy kun tuppaa räiskymään, jos ainekset ovat vähänkään kosteita. Liemen voisi varmaan keittää itse ihan alusta asti, mutta minä menin alta siitä missä aita on matalin eli tuunasin fondista tehtyä lientä.

Keitinliemi

omaan pataan sopiva määrä lientä vasikafondista
fondipullon ohjeen mukaan
pari porkkanaa
2 - 3 valkosipulinkynttä
1 sipuli

Kuori ja pilko porkkanat, valkosipulinkynnet ja sipuli. Laita kasvikset liemeen ja anna kiehua hiljaisella lämmöllä n. tunti. Keitä liemi suoraan liedellä fonduepadassa tai erillisessä kattilassa, josta liemi siirretään fonduepadassa juuri ennen tarjoilua. Liemen voi halutessaan siivilöidä ennen tarjoilua.

Lihana tykkään käyttää nautaa, koska sen kypsyyden kanssa ei tarvitse olla niin tarkka. Ostin tällä kertaa ulkofilettä, mutta myös murea sisäpaisti sopii hyvin tarkoitukseen. Lihapala kannattaa leikata ensim esim. neljään osaan syiden pitkittäissuuntaan ja sen jälkeen leikkaamaan saadut pötköt ohuiksi siivuiksi. Tälle porukalle riitti hyvin n. 800 g lihaa.


Lihan kaverina voi tarjota kasviksia oman maun mukaan. Tällä kertaa tarjolla oli herkkusieniä, punasipulia, kukkakaalia, paprikaa sekä uunissa paistettuja perunalohkoja.






Lihan ja kasvisten kyytipojiksi oli tarjolla vielä kolmea eri kastiketta, valkosipulikastike, guacamole ja itämaisia vivahteita omaava vahva maustekastike. Vahvan maustekastikkeen (tällä nimellä se kulkee reseptivihkossani) ohjeen alkuperää en muista, mutta veikkaus on, että alkuperäinen reperti saattaa löytyä jostain Pirkko Arstilan kirjoista, joita yli kymmenen vuotta sitten tavasin ahkerasti.

Vahva maustekastike

0,5 dl soijaa
3 -4 rkl viinietikkaa
2 - 3 rkl fariini- tai muuta tummaa sokeria
1 dl ananas- tai appelsiinimehua
1 purkki tomaattipyrettä
inkivääriä (jauhetta, tahnaa tai tuoretta)
valkosipulia
2 rkl mangochutneyta
2 rkl maizenaa

Sekoita kaikki aineet yhteen kattilassa, kuumenna ja anna kiehua kunnes kastike on suurustunut. Tarjoile huoneelämpöisenä tai viileänä.


Valkosipulikastike

1 prk kermaviiliä tai pari desiä maustamatonta soijajugurttia
2 - 3 valkosipulinkynttä
suolaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna kastikkeen tekeytyä jääkaapissa ainakin muutama tunti.


Guacamole

2 avokadoa
puolikas sipuli
1 tomaatti tai 4 kirsikkatomaattia
suolaa
mustapippuria
ripaus chiliä ja sokeria

Halkaise avokadot, poista kivet ja koverra sisus lusikalla. Hienonna sipuli ja tomaatti. Soseuta kaikki ainekset keskenään sauvasekoittimella tai muulla leikkurilla.



Sitten vaan kaikki ainekset pöytään ja pata porisemaan. Kymmenen hengen joukolle on hyvä olla kaksi pataa, koska yhteen pataan ei voi kovin montaa tikkua laittaa kiehumaan yhtä aikaa. Porisevasta padasta ei tullut otettua yhtään kuvaa, sen verran nälkäistä porukka oli ja kaikki mielenkiinto keskittyi syömiseen. Jälkkäriksi tarjoiltiin takatulen loimussa paahdettuja vaahtokarkkeja, jotka olivat ainakin nuorison mieleen. Niistä sai myös sopivan sokerihurmoksen päälle illan päättäneeseen minidiskoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...