lauantai 16. huhtikuuta 2011

Varaslähtö pääsiäiseen, urbaani rosvopaisti

Loman viimeisen yhdessä vietetyn illan kunniaksi valmistettiin urbaani rosvopaisti karitsan viulusta hesarin uusimman kuukausiliitteen ohjeen mukaan. Karitsan viulu oli hankittu mökiltä muutaman kymmenen kilometrin päässä Vuojärven kylässä sijaitsevalta Simulan lammastilalta. Lähiruokaa siis!

Karitsan viulu laitettiin maustumaan edellisenä iltana. Foliopaketin sisään pääsivät makua antamaan valkosipuli, rosmariini, timjami, merisuola ja sitruunankuorisuikaleet. Lähimmästä kaupasta (huom. ei lähikaupasta) ei löytynyt tuoreita yrttejä, joten kuivatut saivat kelvata.




Aamupäivällä maustunut viulu laitettiin pakettiin, joton tuli ensin leivinpaperia, sitten kostutettua sanomalehteä ja viimeiseksi folio. Koko kokeus laitettiin kahdeksi tunniksi 150 asteiseen uuniin. Tämän jälkeen lämpötila laskettiin 100 asteeseen, jossa paketti sai muhia reilut viisi tuntia. Tuoksu oli aivan mahtava, kun paketti aukaistiin. Liha oli kypsyt todella mureaksi, mutta oli silti mehevää eikä veistä tarvittu irroittamaan lihaa luista. Ja maku oli aivan sanoin kuvaamattoman hyvä, tätä reseptiä voin todella suositella!

Urbaani rosvopaisti

1 karitsan viulu
1 valkosipuli
6 rosmariinin oksaa
1/2 punttia timjamia
1 sitruuna
3 rkl jauhettua merisuolaa
leivinpaperia
2 sanomalehden aukeamaa
foliota
paistinarua


Kuori valkosipulinkynnet ja pilko pieniksi. Kuori kuorimaveitsellä sitruunasta kuoret. Sekoita suolan kanssa kulhossa hienonnettu valkosipuli, sitruunankuoret ja nypityt yrtit. Tee viulun keskiosaan viilto pituussuunnassa, jotta saat maustetuksi lihaa myös sisältä. Hiero yrttisuola kauttaaltaan lihan pintaan ja sisään. Nosta liha kylmään ja anna marinoitua vähintään kolme tuntia.

Kääri viulu ensin leivinpaperiin, sitten sanomalehteen. Sido paperi kunnolla kiinni paistinarulla, ja kastele sen jälkeen sanomalehti vedellä märäksi. Kääri koko paketti kaksinkertaiseen folioon ja nosta vuokaan tai pellille. Kypsennä viulua 150 asteessa ensin kaksi tuntia, minkä jälkeen laske lämpötila 100 asteeseen ja jatka kypsennystä vielä kuusi tuntia.






Lisäkkeenä lihan kanssa tarjolla oli pannulla kypsennettyjä juureksia (lanttua, porkkanaa ja sipulia), jotka oli maustettu valkosipulilla, hunajalla ja suolalla sekä vihreää salaattia.




Aterian kruunasi mustikoista tehty sorbettityyppinen jälkiruoka, jonka valmistuksessa omat ansiot olivat vähissä.



4 kommenttia:

  1. Lammas vaikuttaa hyvältä. Menee kokeiluun.

    VastaaPoista
  2. Blogisi inspiroimana kokkasin lammasta ekan kerran koskaan ja onnistui kyllä vallan mainiosti. Koitin paikallisesta metsästää lampaan viulua, mutta kun siellä ei oikein kunnollista ollut niin tyytyminen oli sitten pakastepaistiin. Kastikkeen tein mustaherukkahyytelöstä, demi-glacesta ja punaviinistä, joka toimi kyllä vallan mainiosti!
    -ville

    VastaaPoista
  3. Ville, pakastimessa tuokin viulu oli ollut ennen valmistusta. Tuo kastike täytyy laittaa korvan taakse, kuulostaa hyvältä :).

    VastaaPoista
  4. Kiitos, tästä tuli todella hyvää. Pantiin leivinuuniin seitsemäksi tunniksi, lähtölämpö 150 astetta. Nam!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...