lauantai 26. maaliskuuta 2011

Pikkuleipiä

Pikkuleipiä on kiva syödä, mutta niiden leipominen on mielestäni aika tuskallista, erityisesti sellaisten, joissa pitää kaulia taikina ja käyttää muottia. Tässä pari reseptiä, joista toinen on superhelppo kestosuosikkini ja toinen vähän vaativampi (siis minun mittapuun mukaan, tosileipojille varmaan helppo nakki) Mansikkamäki-blogista napattu uusi tuttavuus.



Suklaapiparit

225 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 muna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
4 3/4 dl kaurahiutaleita
150 g tummaa suklaata

Vaahdota notkea rasva, sokeri ja leivinjauhe kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon muna, jauhot ja hiutaleet. Rouhi suklaa pieniksi palasiksi ja lisää taikinaan. Kierittele reilusta ruokalusikallisesta taikinaa pallo, nosta se leivinpaperin päälle pellille ja paina hieman litteäksi. Älä laita taikinapalloja liian lähelle toisiaan, sillä ne leviävät reippaasti paiston aikana. Paista leivonnaisia 175 asteessa noin 12 minuuttia. Irrota piparit leivinpaperilta vasta jäähtyneinä. Annoksesta saa noin 50 suklaahoukutusta. Ohje on Kodin kuvalehden kirjasta Kotileipurin rakkaimmat ohjeet, osa 1: syksy ja talvi.

Pipareita ei kannata paistaa juurikaan tuota 12 min kauempaa, jos haluaa valmiiden pipareiden olevan cookiemaisia, hieman sitkeitä ja pehmeitä.





Karamellitäytteiset suklaapyörät

3 3/4 dl tomusokeria
2 1/2 dl (n. 200 g) pehmennettyä voita tai margariinia
1 kananmuna
1 tl vanilliinisokeria
6 1/2 dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
1/2 dl tummaa sokeroimatonta kaakaojauhetta
1 rkl (kaura)maitoa
1/2 dl kovia hedelmäkarkkeja hienonnettuna (esim.TuttiFrutti Crushia)

Vatkaa tomusokeri, voi, muna ja vanilliinisokeri suuressa kulhossa vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhot sekä suola ja sekoita hitaalla nopeudella pehmeäksi taikinaksi. Jaa taikina kahtia. Lisää toiseen puuoleen kaakaojauhe ja maito. Sekoita tasaiseksi.

Kaaviloi suklaataikina kahden leivinpaperin välissä suorakaiteeksi (30x20 cm). Ota päällimmäinen paperi pois ja siirrä taikinalevy syrjään. Sekoita karamellimurska toiseen puoleen taikinaan. Muotoile taikinasta 30 cm pituinen tanko ja nosta se taikinalevyn pitkälle sivulle. Kääri suklaataikina tangon ympäri kuten kääretorttua tehdessä (poista samalla alinta paperia). Nipista sauma kiinni ja kääri rulla kelmuun/leivinpaperiin. Anna olla jääkaapissa 1-2 h tai kunnes se on kovettunut.

Lämmitä uuni 190-200 asteeseen. Leikkaa rulla puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Nosta pellille ja paista 8-10 min tai kunnes ne ovat kiinteitä. Anna jäähtyä.

3 kommenttia:

  1. Oijoi! Onko nuo karamellitäytteiset yhtä hyviä kuin kuvasta ja ohjeesta voisi ajatella?

    VastaaPoista
  2. Kyllä ne on :). Ekaa satsia paistoin vähän liian vähän, mutta kauppansa tekivät nekin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...