maanantai 15. marraskuuta 2010

Isänpäivän viettoa

Meidän perheen traditioksi on muodostunut isänpäivän aaton illallinen ja varsinaisena juhlapäivänä runsas aamiainen. Varsinaisena isänpäivänä on jotenkin mukavampi viettää päivää koko perheen kanssa yhdessä sen sijaan, että yksi ahertaisi keittiössä ja toiset tekisivät jotain muuta sillä aikaa. Tänä vuonna illallinen oli kyllä lähinnä iltapala, mutta hyvin tuntui kuitenkin maistuvan lapsille sekä itse juhlakalulle, joka toipui edellisenä iltana poikien kesken vietetystä isänpäiväjuhlasta.


Pääosaa näytelleiden lihapullien taikinan resepti on kesän -09 Glorian ruoka & viini -lehdestä. Lehti on hukkunut, mutta summittainen ohje on jäänyt mieleen. Jos joku vielä omistaa kyseisen lehden, niin mielellään ottaisin alkuperäisenkin ohjeen talteen (reseptissä taikinasta tehtiin pihvejä). Pullat tarjoiltiin brutaalisti salaatin, ketsupin ja ranskalaisten kera.








Mausteiset lihapullat

400 g naudan tai lampaan jauhelihaa
1 kananmuna

Mausteseos:
3 rkl seesaminsiemeniä
2 tl paprikajauhetta
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
1/2 tl kanelia
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
reilusti kuivattua tai tuoretta minttua

Paahda mausteseoksen ainekset suolaa ja minttua lukuunottamatta kuivalla paistinpannulla. Sekoita jauhelihan joukkoon kananmuna, paahdetut mausteet, suola ja minttu. Muotoile taikinasta pihvejä tai pullia ja paista uunissa tai pannulla.





Sunnuntaina juhlistettiin isejä brunssin merkeissä lasten pikkuserkkujen luona. Aamulla oli tietenkin annettu lasten päiväkodissa tehdyt kortit ja minun (lasten puolesta tietenkin) hankkima lahja.

Brunssi koostui tällä kertaa aika pitkälti valmiista ja puolivalmiista jutuista. Minun vastuullani oli kuitenkin kasvisten marinointi ja emännällä kakku. Pakastimesta mukaan kaivettiin myös aiemmin graavattua lohta.




Marinoidut kasvikset

1 kesäkurpitsa
2 paprikaa
1 punasipuli
1 keltasipuli
3-4 valkosipulinkynttä
Kalamata-oliiveja

Marinaadi:
sitruunamehua
oliiviöljyä
suolaa
ruokokidesokeria tai hunajaa
ripaus cayennepippuria tai chiliä
yrttejä maun mukaan

Halkaise kesäkurpitsa, koverra siemenet pois lusikalla ja viipaloi n. sentin paksuisiksi paloiksi. Lohko paprikat kuuteen osaan ja paahda niitä n. 250 asteisessa uunissa niin kauan, että pintaan alkaa tulla mustia pisteitä. Anna paprikoiden jäähtyä, poista kuori, paloittele ja ripottele päälle hieman merisuolaa. Paloittele sipulit ja litistä valkosipulinkynnet veitsenterällä.

Sekoita marinaadin ainekset. Lisää ensin sipulit ja anna niiden olla marinaadissa n. 1/2 tuntia ennen kuin lisäät loput ainekset. Anna kasvisten marinoitua yön yli jääkaapissa.

 








Tämä kakku oli aivan syntisen hyvä. Tarkkaa reseptiä ei kuulemma ole, mutta pohja oli hieman leivinjauheella nostattu mutakakku x 2 ja välissä muusattuja mansikoita ja vadelmia. Päällä koristeena mustikoita, vadelmia ja hyytelösokeria ja koko komeuden kruunasi GoGreenin vispi.





Kuvien lisääminen oli tänään jotenkin erityisen takkuista, joten stilisointi saa nyt jäädä.

2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...