maanantai 8. heinäkuuta 2013

Pastrami-maustetut ribsit hiiligrillissä

Meillä ribsit valmistetaan aina hiiligrillissä ilman esikeittoa tai uunissa kypsennystä. Edellä mainittuja esivalmisteluja ollaan toki kokeiltu, mutta pelkkä grillissä kypsennys tuo meidän mielestä parhaan lopputuloksen. Toki se vaatii aikaa ja paneutumista, mutta tämä on se meidän perheen slow food, jota jaksetaan odottaa. Mies hoitaa yleensä ribsien esivalmistelun ja grillauksen, mutta minäkin olen ollut grillausopissa (opetus aloitettiin hiilien sytyttämisestä ja herkkä hipiäni huomasi heti kunnon pitkävartisten kinttaiden puuttumisen) ja osaan homman, ainakin teoriassa. Vai kuinka uskottavalta kertomukseni ribsein valmistuksesta blogimiitissä kuulosti?

Pastrami-maustettujen ribsien resepti on peräisin Steven Raichlen "Best ribs ever" -kirjasta, josta löytyy 100 ribsireseptin lisäksi salaatteihin, erilaisiin kastikkeisiin, drinkkeihin ja jälkiruokiin. Alla oleva resepti on tarkoitettu naudan ribseille, mutta toimii hyvin myös possulle. Itse en ole törmännyt missään naudan ribseihin, mutta kyllä niitäkin varmaan jostain tilaamalla saa. Vaikka valmistuksessa käytetään savulastuja, ei lopputulos ole mitenkään savustetun makuinen, vaan savun maku on mieto. Leppäpuru kannattaa unohtaa täysin tässä hommassa, sen käyttämisestä tulisi todennäköisesti vain paha mieli.
 

Pastrami-maustetut ribsit

1,5 - 2 kg (naudan) ribsejä

mausteseos ribseille:
3 rkl korianterinsiemeniä
2 1/2 rkl kokonaisia mustapippureja
2 kokonaista tähtianista, palasina
2 rkl sinapinsiemeniä
3 rkl tummaa sokeria
1 iso valkosipuli (8-10 kynttä), kuorittuna ja karkeasti pilkottuna
2 rkl karkeaa merisuolaa
1-2 rkl kasviöljyä

moppauskastike:
2,4 dl ginger alea
1,2 dl siideriviinietikkaa
1 tl karkeaa merisuolaa

lisäksi:
3,5 dl isoja savulastuja (esim. Weberin cherry tai pecan)

Poista ribseistä kalvot. Valmista mausteseos. Laita korianterinsiemenet, mustapippurit, tähtianis, sinapinsiemenet ja sokeri mortteliin ja hierrä suht karkeaksi seokseksi. Lisää valkosipuli ja suola, jatka hiertämistä. Lisää öljyä sen verran, että saat aikaiseksi paksun tahnan.

Levitä maustetahna ribseille. Kääri ribsit tiukasti kelmuun ja anna marinoitua vähintään 12 tuntia, mielellään kauemmin.

Ennen grillausta liota savulastuja tunti väjässä vedessä. Kaada vesi pois. Tee moppauskastike juuri ennen grillausta. Laita ginger ale, viinietikka ja suola kannelliseen lasipurkkiin ja ravistele kunnes suola on liuennut.

Esilämmitä hiiligrilli epäsuoralla tulella 130 - 140 asteeseen. Naudan ribsejä grillattaessa lämpötila voi olla 20 - 30 astetta korkeampi. Öljyä grillin ritilä ja laita ribsit luupuoli alas päin grillin keskelle. Laita hakepalat hiilien/brikettien päälle. Laita grillin kansi päälle ja kypsennä ribsejä n. tunti.

Moppaa ribsit molemmilta puolilta kastikkeella. Jatka kypsennystä samassa lämpötilassa vielä 1,5 - 2 tuntia kunnes ribsit ovat kypsiä. Moppaa ribssejä n. 20 min välein molemmilta puolilta. Jos ribsit alkavat tummua liikaa, voit kääriä ne folioon ja jatkaa kypsennystä. Jos lämpötila alkaa laskea, lisää grilliin hiiliä tai brikettejä.
 
Leikkauspinnassa näkyy lähes täydellinen punertava savurengas
 
Ribsit voi nauttia vaikka Memphis-tyylisen sinappi-cole slawn kanssa. Perinteisestä cole slawsta tämä eroaa siinä, ettei tähän käytetä lainkaan majoneesia. Tämä slaw sopii siis erinomaisesti valmistettavaksi sellaisissakin olosuhteissa, jossa kylmäsäilytys tuottaa ongelmia.
 
 
Sinappi-cole slaw
 
3 rkl Dijon-sinappia
3 rkl sokeria
3 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl kasviöljyä
(1 rkl tulista chilikastiketta)
merisuolaa
pustapippuria
1 pieni tai 1/2 suuri valkokaali pilkottuna
1 porkkana
 
Vatkaa sinappi ja sokeri sekaisin suuressa kulhossa käsivispilällä. Lisää vähitellen etikka, öljy ja chilikastike. Mausta suolalla ja pippurilla.
 
Hienonna kaali (älä raasta) ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Lisää kaali ja porkkana kastikkeeseen ja sekoita. Maista ja lisää tarvittaessa etikkaa ja/tai suolaa. Anna vetäytyä vähintään pari tuntia ennen tarjoilua. Tarkasta maku vielä ennen tarjoilua.

13 kommenttia:

  1. Pitäisköhän heti viikonloppuna pistää ribsit tulille..

    VastaaPoista
  2. onks nää nyt "ne ripsit" joita söimme?!? eikä mitään uutta tai lisättyä tai vähän sovellettua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä on ihan aito ja alkuperäinen ohje. Savulastujenkin määrä ilmoitettu ihan desilitroissa :)

      Poista
  3. Olit oikein uskottava siellä blogimiitissä. Näitä taidetaan tehdä meilläkin pian, lomalla on aikaa harrastaa slowfoodia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ei oo ribsit pikaruokaa millään valmistustavalla, mutta onneks lomalla on aikaa :)

      Poista
  4. Minäkin aion tehdä näitä, kun olivat niin hyviä. Tuo mausteseos on tosi jännittävä. Tuttuja mausteita, mutta yhdistelmä oli jotenkin ihan uudella tapaa herkullinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jossain kaupan antipastolajitelmassa olleessa salamissa olen ollut maistavinani samantapaisen makuyhdistelmän. Seuraavaksi tätä mausteseosta täytyy kokeilla jonkun naudanlihaköntsän maustamiseen, hyviäkään ribsejäkään kun ei alvariinsa jaksa syödä :).

      Poista
  5. Oooh, kunhan taas grillin ääreen ehtii, nämä menevät tulille. PArhaat ribsit, joita olen maistanut! Että grillimestarille vaan terkut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välitän terkut eteen päin, kun ei varmaan itse hoksaa nittä täältä :)

      Poista
  6. Nää tosiaan on best ever, sulivat suussa! Just ihanan tahmaisia ja mausteisia.

    VastaaPoista
  7. Nämä oli kyllä hyviä ja menevät varmasti kokeiluun!

    VastaaPoista
  8. Näitä täytyy kyllä ehtiä vielä grillaamaan tänä kesänä, ehkä jopa vielä tällä lomaviikolla ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...