maanantai 5. syyskuuta 2011

Luumuja, luumuja, luumuja

Kuten edellisessä postauksessa taisin mainitakin, taloyhtiömme pihalla kasvaa luumupuu, joka tuotti tänä kesänä loistavan sadon. Muille asukkaille luumut eivät ole oikein kelvanneet, joten minä olen käynyt keräämässä (lähinnä maasta, toki pessyt ennen käyttöä) kilon jos toisenkin. Ensimmäisen kilon syötyäni huomasin, että ihan koko satoa ei pysty tuoreena tuhoamaan edes perheen avustuksella. Luumuista nyt sitten keittetty hilloa ja chuteneyta (miten toi taivutetaan?!?) ja lisäksi yllättänyt itseni ja perheeni leipomalla luumutortun.




Luumuhillon keitin hillosokeripussin kyljessä olevan ohjeen mukaan. Poistin luumuista kivet ja pilkoin luumut neljään osaan. Keittoaikaa lisäsin hieman n. 25 minuuttiin. Hilloa on tähän mennessä testattu puuron päällä, vohveleiden lisukkeena ja juustojen kanssa. Kaikki kombot toimivat, juusto parhaiten minulle.




Chutneyn ohje löytyi googlettamalla täältä. En ole aiemmin tehnyt chutneyta enkä liiemmilti perehtynyt niiden reseptien sielunelämään, joten en tiedä oliko tuo ohje oikein fiksu. Se nyt sattui ensimmäisenä kohdalle, raaka-aineet kuulostivat hyviltä ja niitä sattui löytymään kaapista, joten sillä mentiin. Aina ei jaksa säätää, heh. Ne chutneyt, joita minä olen maistanut, ovat sisältäneet suolaa. Tässä ohjeessa sitä ei kuitenkaan ollut, mutta olisiko pitänyt olla, onko kenelläkään tietoa? Koostumuskaan ei ollut ihan tuo paksu ja kiiltävä mitä ohjeessa lupailtiin vaikka lisäsin keitooaikaa n. 10 minuutilla, mutta ehkäpö tuota voi käyttää ainakin ruokien maustamiseen.




Mausteinen luumu-inkivääri-chutney

750 g luumuja
50 g tuoretta inkivääriä
2 sipulia
1 valkosipulinkynsi
125 g vaaleita rusinoita (sultanas)
400 g ruokokidesokeria
450 ml valkoviinietikkaa

Poista luumuista kivet ja pilko ne neljään osaan. Kuori ja kuutioi inkivääri pieneksi, pilko sipulit ja murskaa valkosipulinkynsi. Laita ne loppujen ainesten kanssa kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, pienennä lämpöä ja anna kiehua hiljalleen 40 minuuttia. Sekoittele seosta säännöllisesti, seoksesta pitäisi tulla paksua ja kiiltävää. Anna chutneyn jäähtyä ja purkita.






Piirakanohje peräisin ystävältäni Annelta, jolta aina irtoaa meikäläisen taitotasolle sopivia leivontareseptejä. Tässä piirakassa on käytetty kaupan valmista murotaikinaa, mutta viitseliäämmät voivat varmaan valmistaa sen itse. Käytin alkuperäisen ohjeen vadelmamarmeladin sijaan omatekoista kirsikkahilloa, joka sekin kesti paistoa ihan loistavasti.




Luumupiirakka

1 pkt valmista kauramurotaikinaa
10-16 luumua
1/2 dl sokeria
200 g paistonkestävää vadelmamarmeladia
1 dl kaurahiutaleita
1 dl fariinisokeria

Halkaise luumut ja poista kivet. Lisää luumujen joukkoon sokeri ja anna maustua puolisen tuntia. Painele 2/3 murotaikinasta vuoan pohjalle ja reunoille. Levitä marmeladi tai hillo pohjan päälle. Asettele luumun puolikkaat liekkauspinta alaspäin marmeladin päälle. Valmista muruseos lopusta taikinasta, kaurahiutaleista ja fariinisokerista. ripottele seos luumujen päälle. Paista 175 °C:ssa 30 minuuttia. Tarjoile vaniljakastikkeen tai  -jäätelön kanssa.





5 kommenttia:

  1. Luumut on kyllä hyviä ja niistä saa kaikkea kivaa aikaiseksi. :) Upean näköinen tuo piirakka!

    VastaaPoista
  2. Meillä miespuolinen keittiöhäärääjä tekee chutneyt, usein karviaisista. Joten en tiedä laittaako niihin suolaa, pitää kysyä. Mutta rakenne siitä kyllä sitten tukevoituu, kun chutney tekeytyy purkissa.

    VastaaPoista
  3. Haley, kiva saada tänne uusia kommentoijia :). Kävin kurkkaamassa blogiasi, kivoja reseptejä!

    Campasimpukka, täytyypä käydä käydä heiluttelemassa purkkeja ja katsoa olisiko tukevoitumista tapahtunut.

    VastaaPoista
  4. Herkullisia kuviasi katsellessa tulee nälkä! Kiitos osallistumisesta arvontaani!

    VastaaPoista
  5. Riikka, huono omatunto kalvaa. en ole vieläkään tehnyt niitä helmiä ja mekkokaan ei ole valmistunut vaikka kaikki tykötarpeet on olleet kasassa jo hyvän tovin :/.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...