keskiviikko 24. elokuuta 2011

Kirsikkapuun sadonkorjuu

Pihallamme kasvava kirsikkapuu yllätti tänä kesänä positiivisesti. Viime kesänä puu tuotti satoa peräti kolmen kirsikan verran, tänä vuonna noin neljä kiloa! Poimiminen oli kyllä aikamoinen operaatio, onneksi en ole korkeanpaikankammoinen. Puu on todennäköisesti yli 20 vuotta vanha ja se meinasi saada lähtöpassit viime kesänä hieman ankean ulkonäkönsä ja surkean sadon takia. Onneksi en ryhtynyt tuumasta toimeen viime syksynä.




Puun lajiketta en tiedä, mutta jokin hapankirsikkalajike on kyseessä. Kirsikoita pystyy syömään muutaman kerrallaan, mutta mitää varsinaisia syömämarjoja ne eivät ole. Aikaisempaa kokemusta kirsikoiden säilömisestä tai käytöstä minulla ei ollut, mutta pienen surffailun tuloksena löysin hilloreseptin lisäksi myös hyvältä vaikuttavan kakkureseptin.




Välissä piti toki käydä ostamassa kirsikankivenpoistovekotin, joka osoittautui varsin toimivaksi peliksi. Vekottimesta huolimatta homma on hidasta, mutta ehkä aavistuksen verran mukavampaa kuin sormin kaivelu. Kunnon keittiövaakaakaan ei tässä taloudessa ollut ja sellainen tuli vastaan sattumalta ennen hillonkeiton aloittamista Fidassa. Pienen putsauksen jälkeen vaaka näytti kuin uudelta. Sattumoisin astiat, joihin vaakakin luettiin, olivat 50 % alennuksessa, joten vaa'alle jäi hintaa 2,5 euroa. Tuosta ostoksesta jäi hyvä mieli pitkäksi aikaa.




Vaniljaisen kirsikkahillon reseptin löysin Soppakellarista. Itse en ole mikään karvasmantelin ystävä, joten murskatut kirsikan kivet jätin suosiolla pois. Vaniljatanko antoi hilloon mukavaa makua. Hilloa on nyt kokeitu paahtolevän päällä sekä vaniljajäätelön kaverina ja molemmat ovat toimivia yhdistelmiä.




Vaniljainen kirsikkahillo

2  kg hapankirsikoita
1 kg hillosokeria
1 vaniljatankoa
1/2 kourallista kirsikan kiviä murskattuina


Huuhdo kirsikat ja poista niistä kivet. Voit käyttää apuvälineenä erityistä kirsikankivenpoistajaa tai hoitaa homman ihan vaan sormin repimällä. Molemmilla tavoilla onnistuu. Tämä on sottaista puuhaa, tee mieluiten ulkona ja suojaa alustat ja itsesi hyvin. Murskaa noin kourallinen kirsikan kiviä morttelissa ja laita ne pieneen sideharsonyssäkkään tai teekuulaan. Kirsikankivistä saa pientä karvasmantelimaista makutwistiä hilloon.

Laita kirsikat, halkaistut vaniljatangot ja murskatut kirsikankivet (nyssäkässään) isoon kattilaan. Kuumenna ja keitä noin 10-15 minuuttia. Jos kirsikat ovat kovin kuivia ja niistä ei irtoa mehua, voit lisätä kattilaan 0,5-1dl vettä. Meillä kirsikat olivat todella mehukkaita, joten veden lisääminen olisi ollut ihan turhaa. Sekoita hillosokeri vähitellen joukkoon. Kiehauta ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Kuori päältä mahdollinen vaahto.

Siirrä kattila sivuun liedeltä ja jäähdyttele noin puolisen tuntia. Tämän jälkeen kirsikoiden ei pitäisi enää nousta pintaan, mutta meillä ne kyllä olivat aika sinnikkäitä pompuloita. Kaivele vaniljatangot pois.

Tölkitä hillo puhtaisiin kuumiin tölkkeihin ja sulje heti. Tölkit saa täyttää hyvinkin täyteen niin ei jää turhaa happitilaa bakteerikasvulle. Vaikka hillo vaikuttaisi tässä vaiheessa aika liemevältä, niin ei huolta: se hyytyy noin vuorokaudessa.


Perinteisen saksalaisen kirkikkakakun ohjeen löysin Kirsikkablogista. Ohjeessa ohjeessa oli käytetty säilöttyjä hapankirsikoita, joten lisäsin n. 1/2 dl sokeria alkuperäiseen määrään. Lisäksi kaakaojauheen määrä tuntui todella pieneltä, joten sitäkin laitoin 3 rkl enemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa. Lisäyksistä huolimatta kakun maku jäi hieman vaisuksi omasta mielestäni, muut sitä syöneet eivät moitteen sijaa löytäneet.




Perinteinen saksalainen kirsikkakakku

taikina
3 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2,5 dl sokeria
3 tl vanilijasokeria
4 rkl kaakaojauhetta
1 tl kanelia
250 g sulatettua voita tai juoksevaa margariinia
4 munaa
1 dl punaviiniä tai kirsikkapurkin lientä
1 tölkillinen hapankirsikoita valutettuna
tai n. 300 g tuoreita hapankirsikoita

kuorrutus:
100 g taloussuklaata
tai tummaa suklaata maidottomaan versioon
1 tl ruokaöljyä
tomusokeria

Sekoita taikinan kuivat aineet. Lisää kananmunat, viini sekä rasva ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Ei tarvitse vatkata. Taikina on aika löysää. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan. Nostele valutetut kirsikat taikinan päälle. Kirsikat painuvat paistamisen aikana taikinan sisään. Paista 175° C noin tunti.

Anna kakun jäähtyä ja tee kuorrutus. Sulata suklaa varovasti vesihauteessa ja sekoita siihen ruokaöljy. Valuta ohuena nauhana ristiin rastiin jäähtyneen kakun pinnalle. Anna kuorrutteen kovettua jääkaapissa ja siivilöi pinnalle vielä tomusokeria ennen tarjoilua.




12 kommenttia:

  1. Olipa kiva kuva tuo, missä oli löytämäsi vaaka! Onko se tarkka? Katselin kirpparilta samannäköistä, mutta emmin tarkkuusepäilyjen vuoksi.

    Meillä on omenasato melkein koottu, 4 omenaa. Yksi putosi omia aikojaan ja syötiin neljään pekkaan, yhden minä söin yksin, kun säälittävästi vakuuttelin, etten ole koskaan poiminut omenaa puusta (oli tottakin) ja kaksi on vielä puussa kiinni.

    VastaaPoista
  2. En ole sen kummemmin kokeillut vaan tarkkuutta (kotona ei tartte olla niin tarkka ;)), mutta luulisin, että alle 100 g punnitusten kanssa tarkkuus on vähän niin ja näin. Taaraus tapahtuu silmäräisesti, joten tarkkasilmäisellä tuloksetkin ovat varmaan lähempänä oikeata :).

    Mitäs meinasit kahdella jäljellä olevalla omenalla tehdä ;)?Meilläkin omenoita on tullut tänä vuonna tosi huonosti, mutta taloyhtiön leikkipaikan vieressä kasvavan luumupuun sato näyttää lupaavalta. Eilen maistoin ensimmäiset luumut ja makeita olivat :).

    VastaaPoista
  3. Luulen, ettei minun kannata alkaa omenaviinin tekoon kuitenkaan, vai mitä mieltä olet? :)

    VastaaPoista
  4. No vois kyllä tulla maultaan hieman laimeaa viiniä :)

    VastaaPoista
  5. Oi, olipas hauskaa, että olit tarttunut myös kirsikkahillon reseptiin. :)

    Itse juuri pistelin sitä poskeen turkkilaisen jogurtin kera ja tuli niin kesä mieleen.

    Toivotaan ensi kesälle myös isoa kirsikkasatoa. Tosin meidän puu saattaa olla lievästi nääntynyt ensi kesän. Sen verran suuri oli sato tänä kesänä.

    VastaaPoista
  6. Satoisa vuosi on tänä vuonna ollut kirsikoilla. Meilläkin kasvaa useampi kirsikkapuu sekä -pensas. Hapankirsikat on omiaan juuri hilloihin.:) Luumusadosta tulee meillä kohtalainen. Ainokainen päärynäpuu tekee iloksemme ensimmäistä kertaa hedelmiä, ja vieläpä suht runsaasti. Omenoita tuleekin sitten kuudesta puusta niin, että hirvittää. Olen jo pelännyt koska valkeakuulas halkeaa, kun sen oksat ovat aivan täynnä omenoita ja oksat roikkuvat painon alla.

    VastaaPoista
  7. Meidän kirsikkapuulla taitaa tämän vuoden sato jäädä tosi niukaksi ja vielä niukemmaksi luumupuulla. Perheomenapuussa omenoita onneksi riittää ja valkeakuulaan oksat notkuu meilläkin :).

    VastaaPoista
  8. Aina hyvä vaihtoehto on kirsikkalikööri. Yksinkertaisimmillaan näin:

    1 kg kirsikoita
    400 g sokeria
    1 litra 40–80 –prosenttista alkoholia

    Tarkemmat valmistusohjeet löydät vaikka blogistani

    VastaaPoista
  9. Kiitos vinkistä Jaska :). Hillosin juuri kirsikkapuun koko 2 kilon sadon tai siis mitä tähän mennessä oli ehtinyt kypsyä. Täytyy pistää resepti korvan taakse ensi vuotta varten.

    VastaaPoista
  10. Hei,

    vieläkö kirsikkapuunne tekee satoa? Jos kirsikoita tulee yli oman tarpeen olisin kiinnostunut ostamaan niitä teiltä. Omat puumme kun eivät tänä vuonna ole tehneet satoa juuri lainkaan, etsin nyt kuumeisesti hapankirsikoita muualta (mikä osoittautuikin haastavaksi tehtäväksi). S-postini on sinisalokaisa@gmail.com :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän huonolta näyttää sato meilläkin tänä vuonna. Puuhun on iskenyt joku tauti ja se tiputtaa raakileita hurjaa vauhtia. Ilmoitan kyllä, jos kirsikoita sattuu jäämään yli oman tarpeen :)

      Poista
  11. Kirsikan kivet sisältää myrkyllistä syanidia, joten niitä en söisi missään muodossa ikinä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...