tiistai 28. joulukuuta 2010

Jouluruokaa tarjoo kunnon väki

Tänä vuonna vietimme joulua omassa kodissa kuuden aikuisen ja kahdeksan lapsen voimin. Lapset olivat iältään 1 v 10 kk - 14 v, joten hulinaa ja huisketta riitti. Joulupöydän tarjoiluihin olivat kaikki kolme perhettä kantaneet kortensa kekoon ja lopputulos oli arvatenkin aika runsas ja tietenkin herkullinen. Pukin käytyä aikuiset viihtyivät pöydän ääressä pikkutunneille saakka.



Noinkohan tämä + toinen kaapillinen ja
kylmälaukullinen ruokaa riittää pariksi päiväksi...

Votkinilta haettu kinkku laitettiin uuniin aatonaaton iltana ja sitä paistettiinkin hartaudella. Aluksi tunti 150 asteessa ja sen jälkeen 100 asteessa, kunnes sisälämpötila oli 77 astetta. Aikaa kului 8 kilon kinkun paistamiseen n. 14 tuntia. Pienimmät serkukset eivät olisi malttaneet millään mennä nukkumaan, kun kinkku oli uunissa.

Kinkunpalvojat

Juuri uunista otettu kinkku

Kinkku kuorrutuksen kera

Lounaaksi syödyn riisipuuron jälkeen olin luvannut lapsille jälkiruuaksi piparitalon. Talo oli koottu kaupasta ostetusta valmiista setistä, mutta koristelu sentään oli omaa käsialaa. Sekin tosin esikoisen vaatimuksesta tiukasti paketin kannessa olleen kuvan kaltainen.










Jouluaterialla pääpaino oli alkuruuissa ja niissä eniten kaloilla. Meidän perheen tuotoksia tässä pöydässä oli kinkku, inkiväärillä maustettu sekä perinteinen graavilohi, avokado-katkarapusalaatti, silakoita suutarinlohen tapaan, sinappisilakat ja maidoton "luumurahka". Lisäksi pöydästä löytyi waldorfin salaattia, sienisalaattia, huhtasieni- ja karpalopateeta, mustaherukka- ja karpalohyytelöitä, katkarapusalaattia, mustaherukkasilliä, mätiä höysteineen, rosollia, porkkana- ja lanttulaatikkoa sekä imellettyä perunalaatikkoa. Useimpia ruokia ryyditti oululaisella top secret -reseptillä valmistettu taivaallinen valkosipuli pikkelssi. Kaikki laatikot, myös imelletty perunalaatikko, olivat maidottomia ja todella onnistuneita. Halukkaille voin reseptit kälyltäni hankkia ensi joulun varalle.




Sinappisilakat

300 g silakkafileitä
4 dl vettä
1/2 etikkaa (10 %)
1 1/2 rkl karkeaa merisuolaa

sinappikastike:
1 dl sinappia
1 dl öljyä
1 rkl vettä
1-2 tl viinietikkaa
1 1/2 rkl sokeria
1 murskattu valkosipulinkynsi
2 rkl tuoretta hienonnettua tilliä

Sekoita kulhossa vesi, etikka ja suola. Pane silakkafileet siihen maustumaan 3-4 tunniksi. Sekoita sinappikastike kulhossa. Purista kalafileet kuiviksi ja sekoita kastikkeeseen. Säilytä sinappisilakat kannellisessa lasitölkissä kylmässä. Silakat ovat samana päivänä valmiita syötäväksi, mutta säilyvät hyvin viikon verran.


Silakoita suutarinlohen tapaan

300-400 g silakkafileitä
2 pientä sipulia renkaina
1 pieni porkkana viipaleina
1 rkl sinapinsiemeniä

mausteliemi:
2 dl vettä
1/2 dl etikkaa (10%)
1/2 dl sokeria
1 rkl suolaa
1 laakerinlehti
10 maustepippuria
10 valkopippuria

Kääri silakkafileet rullalle ja pane lasitölkkii kerroksittain sipulirenkaiden ja porkkanaviipaleiden kanssa. Ripottele väliin sinapinsiemenet. Kiehauta mausteliemen aineet ja kaada silakkarullien päälle. Anna silakoiden maustua suljetussa tölkissä pari kolme päivää.

Molemmat silakkaohjeet Aura Liimataisen kirjasta "Parasta kotiruokaa".




Avokado-rapusalaatti

200 g katkarapuja tai säilöttyjä ravunpyrstöjä
2 avokadoa
1/2 punasipulia
1 tl sitruunankuorta
1 rkl sitruunamehua
2 rkl majoneesia
2 rkl kermaviiliä tai maustamatonta soijajugurttia
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
ripaus sokeria

Kuori ja kuutioi avokadot. Purista päälle sitruunamehua. Hienonna punasipuli pieneksi. Sekoita ainekset keskenään. Anna maustua. Tarjoa sellaisenaan tai kalaliemellä kostutettuje palttoonnappien kera.

Alkuperäinen resepti on hesarin ruokasivuilta, tässä hieman muokattu versio.


Pateet, valkosipulipikkelssi, hyytelöt ja waldorfin salaatti

Kattauksessa käytettiin kahta kesällä tehdystä keittiöremontista ylijäänyttä laattaa. Yhden laatan koko on 33 x 100 cm ja jalkoina toimivat teeman suuremmat kahvikupit. Toimi oikein hyvin ja aion käyttää samaa systeemiä myös tulevaisuudessakin.










Jossain vaiheessa iltaa alkoi kahvihammasta kolottaa. Lopputulemana oli GoGreen vispillä ryyditetty Irish coffee, koska kuohukerma oli unohtunut kauppaan. Pala kermaa ja sillee...




Tapaninpäivän iltana herkuteltiin vielä lappilaisen hirven kokonaisena uunissa paistetulla sisäfileellä. Herkkua oli, ei voi muuta sanoa.




 Kuopus pisteli poskeensa lounaalla aatolta jääneen mädin.



3 kommenttia:

  1. Oi, kylläpä näyttää hyvälle! Ja kaunis esillepano!

    Kinkunpalvojat:D

    VastaaPoista
  2. Kiitos Kirsi!

    Nuo kaksi pikkutyyppiä olivat kyllä huvittavan näköisiä, kun istuivat lumoutuneina uunin edessä ja tuijottivat kinkkua. Vähän liian myöhään sain vain kameran esille, kun toinen sankari oli jo melkein poistunut paikalta.

    VastaaPoista
  3. Google heitti tänne kun etsin maidottomia reseptejä, joten kannattaa ne tänne taltioida, kun asia mainittiin :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...