perjantai 17. joulukuuta 2010

Kreikassa lomaillut karjalanpaisti

Viime viikonloppuna oli tarkoituksena tehdä ystäväperheen kanssa perinteinen jouluretki Porvooseen. Tänä vuonna retki jäi kuitenkin väliin, koska mukavuudenhalu voitti. Melkein vaakatasossa satava lumi, kolme 1-4-vuotiasta lasta, tupaten täynnä olevat kahvilat ja ravintolat eivät tänä vuonna voittaneet kotona samaisten ystävien seurassa vietettyä leppoisaa lauantaipäivää.

Pyrypäivän ruuaksi sopi hyvin tämä hieman kreikkalaishenkinen karjalanpaisti, jonka ohjeen olen itse aikojen saatossa kehitellyt.


Kreikkalaishenkinen karjalanpaisti

700 g kaupan valmiita karjalanpaistilihoja
tai vastaava määrä naudan- ja possunlihaa paloiteltuna
1 pkt pekonia silputtuna
3 sipulia lohkoina
5 isohkoa herkkusientä viipaloituna
5-8 valkosipulinkynttä kevyesti murskattuna
1 prk tomaattimurskaa
500 g paseerattua tomaattia
1 prk kalamata-oliiveja
merisuolaa
2 - 3 rkl tummaa sokeria
mustapippuria
reilu rkl timjamia
3 laakerinlehteä
n. 10 - 12 kiinteää perunaa

Ruskista pekonisilppu suuressa paksupohjaisessa kattilassa tai padassa, lisää lihat ja ruskista ne pekonin rasvassa. Siirrä pekoni ja lihat sivuun. Ruskista herkkusieniviipaleet, kuullota sipuli ja valkosipuli. Lisää pekoni, lihat, tomaattimurska, paseerattu tomaatti, oliivit ja mausteet. Anna kiehua pienellä lämmöllä ainakin 1 1/2 tuntia, mielellään enemmän. Kuori perunat ja pilko ne koosta riippuen 2-3 osaan. Lisää pataan ja anna kiehua vielä n. tunti. Perunat voi toki keittää erikseenkin tai tarjota lisäkkeenä riisiä. Itse tykkään kuitenkin kovasti noista perunoista, jotka imevät itseensä liemen herkullisia makuja.




Vaikka perinteistä tänä vuonna vähän lipsuttiinkin niin vaahtokarkkikaakaot sentään nautittiin jälkkäriksi. Ei ehkä ihan vetänyt vertoja Paahtimon vastaaville, mutta hyvin kelpasivat ainakin lapsille.






2 kommenttia:

  1. Oli muuten Kreikassa lomaillut karjalanpaisti vallan hyvää myös hirvenlihasta tehtynä. Nam!

    VastaaPoista
  2. Heta, niitä hirvenlihoja odotellessa... :)

    Laitoitko mukaan possua?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...