maanantai 20. joulukuuta 2010

Synttärihumua

Viikonloppuna vietettiin kuopuksen 2-vuotissynttäreitä. Tänä vuonna juhlakalu osasi arvostaa jo enemmän lahjapakettien sisältöä enemmän kuin lahjanaruja ja -papereita. Juhlapöydässä oli tarjolla kahta kakkua, tuulihattuja, kahta salaattia ja keksejä sekä perinteinen siili (nakkeja, juustokuutioita, viinirypäleitä ja oliiveja tikutettuina ja tökittynä kaalin puolikkaaseen). Tuntui, että tarjoilun vääntämiseen meni taas ikuisuus, mutta tulos näytti sangen vaatimattomalta.

Muumit ovat tällä hetkellä pop, joten kakku sai koristuksekseen Muumipeikon ja Niiskuneidin. Kakun päälystin vaahtokarkkimassalla ja siitä tein myös koristeet. Koristeiden yksityiskohdat maalasin pastaväreillä ja kimallegeelillä. Täytteenä kakussa oli kermavaahtoa ja sitruunakiisseliä.












Päiväunilta juuri herännyt sankari hieman hämillään saamastaan huomiosta


Toisen kakun tein Kinuskikissan blogista löytyneen joulukakun ohjeen mukaan. Kakusta sain maidottoman korvaamalla kerman ja vaniljakastikkeen GoGreenin vispillä ja Oatlyn vaniljakastikkeella. Kakun koostumus kärsi ilmeisesti hiukan tästä modauksesta, riisihyytelö oli aika löysää viidestä liivatelehdestä huolimatta. Koriste on esikoisen valitsema vaahtokarkkimassasta tehty tähdenlento, ei ihan samaa luokkaa kuin alkuperäisen ohjeen.




Suolaiset tarjottavat ovat enemmän minun juttuni ja tällä kertaa päätin kokeilla tuulihattuja. Ohjeen otin Aura Liimataisen "Parasta kotiruokaa" kirjasta, joka on luottokeittokirjani kaikkien perusreseptien suhteen. Täytteenä tuulihatuissa oli lämminsavulohi- ja sienisalaattitäytteet.

Tuulihatut

100 g margariinia tai voita
2 dl vettä
2 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa

Kiehauta rasva ja vesi kattilassa. Lisää jauhot koko ajan sekoittaen. Alenna lämpöä ja jatka voimakasta vatkaamista, kunnes taikina muuttuu kiinteäksi ja irtoaa kattilan reunoista. Nosta kattila pois liedeltä ja anna jäästyä vähän.

Lisää munat taikinaan yksitellen sähkövatkaimella voimakkaasti vatkaten. Nosta taikinasta kahdella lusikalla pellille leivinpaperille halutun suuruisia kekoja. Kypsennä tuulihattuja  175 asteessa uunin keskitasossa 20-30 min niiden koon mukaan. Älä avaa uuninluukkua kypsentämisen aikana, sillä tuulihatut voivat laskea vedon takia.

Täytä tuulihatut kylminä juuri ennnen tarjoilua. Säilytä tuulihatut ilmavassa villeässä paikassa.


Lämminsavulohitäyte

200-300 g lämminsavulohta
2-3 reilua rkl majoneesia
1-2 reilua rkl maustamatonta soijajugurttia tai kermaviiliä
2-3reilua rkl kurkkusalaattia

Sekoita kaikki ainekset keskenään, anna seistä hetki jääkaapissa ja tarkista maku.




Bulgursalaatin alkuperäinen ohje löytyy täältä. Tein salaatista kolminkertaisen annoksen ja muokkasin hieman lisukkeita. Vinaigretteen käytin paahdettujen chilien sijasta Chilestä tuliaisiksi saamaani Ajia (savustettua kuivattua paikallista chiliä).

Bulgursalaatti

3,6 dl (1 1/2 cup) bulguria
vajaa 5,5 dl (2 1/4 cup) kiehuvaa vettä
3 rkl oliiviöljyä
rasiallinen kirsikkatomaatteja
2 keltasipulia hienonnettuna
2 tlk kidneypapuja (suolaliemessä)
puntti korianteria, karkeasti hienonnettuna

vinaigrette:
1 rkl Ajia
1 tuore chili
3 valkosipulinkynttä
3 rkl vettä
sitruunan kuori ja mehu
3 tl juustokuminaa
reilu desi oliiviöljyä
suolaa, pippuria ja ruskeaa sokeria


Sekoita bulgur ja oliiviöljy kuumuutta kestävässä kulhossa. Kaada joukkoon kiehuva vesi ja peitä tiiviisti elmukelmulla. Anna veden imeytyä kaikessa rauhassa vartin verran, minkä jälkeen bulguria voi kouhia halutessaan haarukalla. Bulgurin kypsymistä odotellessa voi tehdä vinaigreten esim. sauvasekoittimella. Oliiviöljy suositellaan liruttelemaan soosin sekaan vasta loppuvaiheessa, ja ihan viimeisimmäksi lisätään joukkoon suolaa, pippuria ja sokeria maun mukaan.

Keskenään kypsyneen bulgurin joukkoon sekoitetaan pilkotut tomaatit, sipuli, pavut, vinaigrette ja korianteri. Salaattia kannattaa seisottaa jääkaapissa vähintään puolen tunnin ajan ennen tarjoilua, mielellään yön yli, jotta maut ehtivät tasoittua tarpeeksi. Jos salaattia seisottaa yön yli, kannattaa korianteri lisätä vasta vähän ennen tarjoilua, jotta väri säilyy kauniia. Lopuksi joukkoon voi lisäillä vielä tarpeen mukaan suolaa ja pippuria.




Toisena salaattina oli kirkas perunasalaatti. Nopea ja helppo tehdä, varsinkin jos joku muu kuorii perunat.

Kirkas perunasalaatti

2 kg kiinteitä perunoita
merisuolaa

2 keltasipulia
kapriksia maun mukaan
2-3 valkosipulinkynttä
n. 3/4 dl valkoviinietikkaa
reilu desi öljyä
suolaa ja ruskeaa sokeria

Keitä perunat kuorineen suolalla maustetussa vedessä, anna jäähtyä, kuori ja pilko haluamasi kokoisiksi paloiksi. Hienonna sipuli. Sekoita valkoviinietikka, öljy, suola ja sokeri kulhon pohjalla, lisää sipulit, perunat ja kaprikset. Anna salaatin seistä yön yli. Tarkista maku ennen tajoilua ja lisää tarvittaessa suolaa ja etikkaa.






2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...