lauantai 28. tammikuuta 2012

Valot ja värit

Pimeys ahdistaa valokuvausmielessä minua ja aika monta muutakin bloggaajaa, jotka yrittävät saada kunnollisia kuvia ilta-aikaan. Koska salamavalojen kanssa kikkailu on tällaiselle kaltaiselleni amatöörikuvaajalle liian vaivalloista (ja kallistakin) päätin kokeilla voisiko päivänvalolampun avulla saada vähän parempia ja vähemmän keltaisia kuvia. Habitaressa muistin nähneeni ständin, jossa ko. lamppuja kaupiteltiin, mutta firman nimeä en tietenkään ollut laittanut muistiin. Pienellä googlauksella päädyin kuitenkin Valotornin sivuille ja laitoin tilauksen vetämään.

Lamput saapuivatkin parin päivän päästä ja pääsin testailemaan niitä. Ruokapöydän ja wc:n valaisimiin tilaamani Altalite Candle 11 W ja  Altalite 20 W lamput eivät syttyneet lainkaan valaisimissa. En tiedä olivatko maanantaikappaleita, mutta lähtivät kuitenkin palautukseen. Tilasin myös ns. valokuvauslampun, mutta sitä en Valotornin sivuilta enää löytänyt. Lamppu syttyi kokeilukerralla hyvin ja sitä voi mielestäni käyttää lähinnä yleisvaloksi kuvaustilanteissa. Lisäksi tilasin vielä keittiön työtason päällä riippuvaan valaisimeen 11 W:n päivänvalospotin. Normihalogeeneihin verrattuna valo näyttää ihan siniseltä, mutta sen valossa otetut kuvat toistavat värit hyvin. Varsinkin mielestäni vaikeasti kuvattava kirkas pinkki näyttää melkein samalta kuin luonnossa.

Alla on neljän kuvan sarja, jossa on otettu kuvat samasta siskonmakkarakeitosta neljän eri lampun alla. Samaan aikaan on ollut päällä muitakin lamppuja, joten täysin näiden lamppujen valossa kuvia ei ole otettu. Kuvia ei ole käsitelty mitenkään ja kamera on ollut automaattiasetuksilla. Lamppujen speksit vasemmalta oikealle, ylhäältä alas:
  1. Päivänvalospotti, 11 W, valovirta 290 lm, värilämpötila 5800 K
  2. Liesituulettimen halogeenit, 2x 20 W
  3. Megaman energiansäästölamppu (n. 15 kk vanha), 23 w, valovirta 1350 lm, värilämpötila 3000 K
  4. Megaman energiansäästölamppu (n. 2 vkoa vanha), 23 W, valovirta 1350 lm, värilämpötila 4000 K

Itse pidän eniten neloslampun alla kuvatusta kuvasta. Ykkönenkin on ihan ok, vähän ehkä kalsa ja kova sekä heijastuksia (vai miksikä niitä nyt kutsutaankin) on liikaa. 3 lampun valo ei mielestäni aivan aluksi ollut ihan noin keltainen, vaan on ajan kuluessa muuttanut sävyä. Ihan vakuuttunut en ole noista päivänvalolampuista ainakan yleisvalokäyttöön. Spotti saa jäädä ainakin talveksi työtason ylle. Sen verran arvokas se oli, että ei sitä viitsi jättää kaapin perälle varalampuksikaan.

Alla vielä esimerkki pinkistä spotin alla ja ulkona luonnonvalossa kuvattuna. Spotin valossa kuvatun pipon värit ovat lähempänä todellisuutta, tosin ulkokuvauspäivänä satoi lunta ja kello oli yli kolme.En ole mikään valaistusasiantuntija ja nämä havainnot olen tehnyt täysin maallikkopohjalta. Kameran valkotasapainoa säätämällä saa keltaisemmassakin valossa kelvollisia kuvia, mutta jos sen kanssa ei jaksa/osaa säätää niin erilaisilla lampuillakin saa jotain aikaan. Toivottavasti näistä kokeiluista on kuitenkin jotain hyötyä samojen asioiden kanssa pähkäileville henkilöille. Kommentteja teidän lukijoiden kokemuksista otan mielelläni vastaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...