Jo viime vuoden puolella bongasin Suolaa ja hunajaa -blogista tämän helpolta mielenkiintoiselta kuulostavan (taikinaa ei tarvitse vaivata) leipäreseptin. Kokeiluja on nyt tullut tehtyä kolme kertaa, joka kerta erilaisella jauhoseoksella. Ensimmäisellä kerralla käytin pelkästään vehnäjauhoja. Tulos oli kaunis, mutta hieman mitäänsanomattoman makuinen ihanan rapeaa kuorta lukuunottamatta. Toisella kertaa käytin pelkästään hiivaleipäjauhoja. Tulos oli lätsähtänyt litukka, mutta maku oli ihan jees. Kolmannella kerralla laitoin 1/3 sämpyläjauhoja ja 2/3 vehnäjauhoja. Leipä kohosi ihan mallikkaasti ja maku oli näistä kolmesta paras. Ensi kerralla käytän siis tuon viimeisen kokeilun seossuhdetta ja heitän jotain siemeniä joukkoon.
Alla lyhennetty kopio reseptistä lähinnä itselle muistiin. Alkuperäinen postaus hyvine vinkkeineen ja kuvineen kannattaa ehdottomasti käydä lukemassa. Minä käytin muuten emaloitua valurautapataa ja hyvin toimi.
100 % vehnäjauhoista leivottu leipä |
Vaivaamaton leipä (No-knead bread)
7 dl jauhoja
(esim. täysjyvävehnäjauhoja, vehnäjauhoja,
hiivaleipäjauhoja, spelttijauhoja
tai muita haluamiasi jauhoja)
1/4 tl kuivahiivaa
4 dl vettä
1 1/2 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa
4 dl vettä
1 1/2 tl suolaa
Vaihe 1: Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi, älä vaivaa. Taikina on löysähkö ja niin sen kuuluukin olla, mutta ei missään tapauksessa ihan nestemäinen velli. Laita kelmu ja taikinaliina kulhon päälle ja anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä 12-16 tuntia.
Vaihe 2: Laita reilusti vehnäjauhoja leivonta-alustalle ja painele taikina levyksi niin, että saat ilmakuplat pois taikinasta. Nostele taikina kulmista keskelle kuin taittelisit nenäliinan, niin saat siitä jokseenkin leivän oloisen. Ulkonäöllä ei tässä vaiheessa kuitenkaan ole oikeastaan mitään väliä. Laita leivinliina koriin tai muuhun kulhoon ja jauhota se kunnolla. Laita taikina liinan päälle. Anna kohota vielä reilun tunnin ajan liinalla peitettynä.
Laita valurautapata kylmään uuniin ja uuni lämpenemään (noin 230 astetta). Anna padan lämmetä uunissa vielä parikymmentä minuuttia sen jälkeen, kun uuni on lämmin. Olennaista on, että pata on todella kuuma, silloin leipä ei tartu kiinni, vaan kopsahtaa nätisti ja yhtenä kappaleena padasta pois.
Vaihe 3: Laita taikina kuumaan pataan. Älä välitä ulkonäöstä, kyllä se siellä uunissa kaunistuu. Sitten kansi päälle ja kuumaan uuniin 30 minuutiksi. Ota sen jälkeen kansi pois ja paista kunnes leipä on kypsä (noin 10-15 minuuttia). Kypsän leivän tunnistaa kumeasta kopsahduksesta, kun sitä kopauttaa.
Yön yli muhinut taikina |
Korissa kohonnut taikina |
100 % hiivaleipäjauhoista leivottu leipä |
Tein joskus aika vastaavalla ohjeella leipää, mutta siinä pidettiin uunia 300:ssa asteessa. Meidän uuni tosin katkaisi sähköt kun se ilmeisesti kuumeni liikaa. Leivästä tuli kuitenkin ihan hyvää noista ongelmista huolimatta. Nyt oli uusi hella hommattuna ja voisikin kokeilla tehdä leipää uudestaan.
VastaaPoistaJarkko, minkälaisia jauhoja käytit? Tuo 230 astettakin kypsensi mielestäni leivän ihan hyvin. Aika kauan vaan meni ennen kuin uuni lämpeni, johtuen varmaan kylmästä rautamöntistä joka siellä oli :).
VastaaPoistaTäytyy kyllä sanoa etten ihan tarkkaan muista, mutta luulen että ne oli ihan vaan vehnäjauhoja. Silloin meillä ei ollut mitään kovin raskastekoista kattilaa vaan joku teräskattila. Nyt olis Iittalan Sarpaneva laitettava lämpeämään uuniin.
VastaaPoistaPitääkin kokeilla siten, että korvaa osan jauhoista hiivaleipäjauhoilla. Olin niin onnessani jo pelkästä rakenteesta, että jatkokehittely jäi vähälle. Onneksi sain täältä hyviä vinkkejä.
VastaaPoistaJonna, minäkin olin ihan onnesta soikeana, kun sain uunista ulos ensimmäisen leivän, jossa oli sisällä isoja reikiä :). Kiitos sinulle inspiroivasta postauksesta!
VastaaPoistaJuuri meinasin tulla kommentoimaan, että Jarkko on tehnyt vastaavaa, mutta katsos, ehti itse :D
VastaaPoistaJa jo aikoja sitten :)
VastaaPoistaNyt on koetettu tämäkin ohje. Laitoin puolet 3-viljan sämpyläjauhoja ja toisen puolen vehnäjauhoja. Hyvää leipää tuli: http://jarru.net/?p=1455
VastaaPoistaTäytyypä kokeilla tuotakin miksiä. Kauniit kuvat :)
VastaaPoista