tiistai 28. tammikuuta 2014

Mini-pizzat lasten makuun

Kuopus täytti 5 vuotta ennen joulua ja tätä juhlistettiin loppiaisena ystävien ja sukulaisten kanssa. Yksi juhlissa tarjoiltavista asioista oli selvillä jo hyvissä ajoin, mini-margheritat. Olimme syksyllä suomalais-italialaisissa häissä Roomassa. Siellä juhlakalu ihastui näihin mini-pizzoihin ja ilmoitti haluavansa samanlaisia myös omille syntymäpäiväjuhlilleen. Kuva näiden mini-pizzojen italialaisista esikuvista löytyy blogin Facebook-sivuilta kansiosta, jossa on esitelty häiden muutakin ruokatarjontaa.

Resepti pizzapohjaan löytyi Soppakellari-blogista. Täydellinen resepti minun makuun, grammoja, minuutteja ja tehoja. Tomaattikastikkeen keittelin tuoreista tomaateista ja maustoin ketsupilla, osui ja upposi ainakin meidän lapsiin. Tuosta taikina määrästä tuli kuutisenkymmentä mini-pizzaa, kun yhteen pizzaan käytin n. 13 g taikinaa (kyllä, punnitsin taikinapallerot!) ja yksi annos tomaattikastiketta riitti myös tuohon määrään. Päälle vain mietoa tai vahvaa tarpeeksi rasvaista juustoa raasteena.



Tuoretomaattikastike lasten makuun
 
6-7 tomaattia
1 valkosipulinkynsi
tilkka öljyä
3 rkl ketsuppia (Heinz)
1 tl sokeria
suolaa

Kalttaa tomaatit ja poista kannat. Kuutioi tomaatit pieniksi, hienonna valkosipulinkynsi. Kuullota valkosipulia hetki öljyssä, lisää tomaattikuutiot. Mausta ketsupilla, sokerilla ja suolalla. Keittele matalalla lämmöllä kunnes kastike on sopivan sakeaa. Tarkoitus on, että kastikkeessa sattumia.

Tänä vuonna en viitsinyt alkaa kikkailemaan kakun koristelun kanssa, joten koristelimme kakun yhdessä sankarin kanssa sokerimassasta (jonka sentään itse värjäsin) tehdyillä kirjaimilla ja karkeilla. Täytteenä oli maidotonta vaniljamoussea ja pakastettuja puutarhavadelmia. Kakkupohjaan kokeilin ensimmäistä kertaa ohjetta, jossa jauhojen ja sokerin määrä oli 0,7 x munien paino. Jauhoista vajaa puolet oli perunajauhoja ja loput vehnäjauhoja. Leivinjauhetta lisäsin varmuuden vuoksi 0,5 tl vaikka ohjeessa vakuutettiin, että ilmankin pärjää. Pohja kohosi hienosti eikä lässähtänyt lainkaan jäähtyessä. Tällä reseptillä teen varmasti jatkossa kaikki kakkupohjat. Viiden munan kakusta ei muuten jäänyt kuin rippeet jäljelle vajaan 30 vieraan jäljiltä (joista tosin puolet oli lapsia). Tällaista suosiota minun kakut eivät ole saaneet nauttia.
 
 
 
Maidoton vaniljamousse täytekakkuun
 
1 prk Alpro Air & Cream soijakermaa
1 tölkki (750 g) Alpro vaniljasoijajugurttia
tilkka sitruunamehua
4 liivatelehteä
 
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota soijakerma. Sekoita vaahto soijajugurttiin. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi, purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne mehuun. Anna liivateseoksen jäähtyä hetki ja sekoita liivate jugurttiseokseen.
 
Kasaa kakku irtopohjavuoassa. Laita alimman kostutetun kakkupohjan  kerroksen päälle jäisiä kotimaisia puutarhavadelmia. Kaada puolet moussesta pohjan päälle. Tee sama toiselle kerrokselle ja laita päällimmäiseksi viimeinen kostutettu pohja. Anna hyytyä mieluiten yön yli. Koristele (soija)kermavaahdolla ja karkeilla.
 
 
 
Kaverisynttäreiden kakun koristelusta sankari vastasi ystävänsä kanssa ihan itse. Kakun koristeina käytettiin bilar-karkkeja ja kakku sai nimen "Ruuhka".
 
 

11 kommenttia:

  1. Onnea Kertulle!

    Ihailtavaa tarkkuutta leivontapuuhissa! Taikinapallojen punnitseminen ei kyllä kävisi minulla mielen vieressäkään, mutta ihalen ihmisiä, jotka pystyy siihen :) Marja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleiskoneen ja keittiövaa'an saatuani voisin sanoa kokeneeni jonkinlaisen valaistuksen leipomisen suhteen. Ei kai se auta muutakuin myöntää, että punnaaminen ja koneen käyttö on mun juttuja :D. Tuli muuten tasakokoisia pizzoja ;)

      Poista
  2. Marja ei!...palautuvatko välimme enää koskaan ennalleen? Punnitsit taikinapallot? Onko sitä Jaakon kossua vielä jäljellä. Nyt tarvittais napanteri järkytykseen?

    Just hyvä kakku. Onnea Kepalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua! Jos oisin sun järkytyksen määrän tiennyt, oisin kyllä jättänyt tuon kertomatta :D. Ens kerralla, kun tuut käymään niin varaan kyllä kokonaisen kossupullon shokkihoitoa varten :D

      Poista
    2. Nanna, piti vielä sanomani, että pidän Kepan visusti erossa sun blogista ja erityisesti niistä kakkukuvista, ei riittäis mun hermot tekemään samanlaisia taideteoksia kuin sinä oot tehnyt.

      Poista
  3. Myöhästyneet onnittelut pikkuiselle! Ihana Ruuhka-kakku, hörähdin nimelle ääneen... :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No vähän minuakin nauratti, kun kuulin tuon nimen :). Kepa kiittää kaikkia onnitteluista! Seuraavien synttäreiden suunnittelu on jo aloitettu...

      Poista
  4. Oih, nuo pikkuiset pizzettat on ihania! Mun suosikkini on sellainen, missä on tomaattikastikkeen päällä pieni pala mozzarellaa ja pikkusiivu sardellia. Sitten paistetun pizzan päälle yksi lehti tuoretta oreganoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mozzarella ja sardelli maistuis kyllä mullekin, täytyy kokeilla seuraavalla kerralla :)

      Poista
  5. Heippa! Kysyisin, tarjositko pizzat kylminä? Olisin tekemässä minipizzoja myyjäisiin niin mietin vain, toimiiko myös kylmänä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä on jo aika kauan aikaa, mutta muistelisin että olivat huoneenlämpöisiä :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...