tiistai 1. tammikuuta 2013

Prinsessakekkerit

Postausjumi on vaivannut koko joulukuun, mutta josko sitä alkaisi purkamaan näin uuden vuoden kunniaksi vaikka raportilla joulukuussa pidetyistä prinsessakekkereistä. Juhlia vietettiin kuopuksen 4-vuotissynttäreiden kunniaksi kummien ja ystävien seurassa. Tällä kertaa tarjoilut olivat tavoistani poiketen leivontapainotteiset. Kuppikakkuneitsyytenikin menetin, kun innostuin käyttämään Confetista kaupanpäällisiksi saamani valmiin kuorrutepussukan.
 
 
 
 
 
Minikokoisten kuppikakkujen lisäksi tarjolla oli hapankaalipiirakkaa, karamellisoitua sipulia voitaikinalla, kahta eri sorttia pizzakierteitä, vaahtokarkkeja, prisessakeksejä, vadelmahyydykekakku ja mansikkatäytekakku aiheeseen sopivilla koristeilla. Hapankaalipiirakkaan ja sipuli-voitaikinapaloihin sain inspiraation Sillä sipuli-blogista. Piirakkaan käytin omatekoista perunavoitaikinaa valmiin voitaikinan sijaan ja täyteestä muokkasin maidottoman version. Alla resepti omaan versiooni, josta tulee uunipellillinen piirakkaa, alkuperäinen löytyy täältä.
 
 
Lihaisa hapankaalipiirakka
 
2 annosta perunavoitaikinaa
perunavoitaikina:
250 g voita
250 g kypsää perunaa
3 3/4 dl vehnäjauhoja
1 rkl kylmää vettä
 
täyte:
400 g paistijauhelihaa
200 g suppilovahveroita
TAI 2 dl kuivattuja suppilovahveroita noin ½ tuntia vedessä liotettuina
400 g hapankaalia
1 - 1,5 dl Oatly ruokaan
3 porkkanaa
2 sipulia
suolaa ja mustapippuria
ripaus sokeria
 
kananmunaa voiteluun
 
Valmista kaksi annosta perunavoitaikinaa. Tein itse taikinan kahdessa erässä käsittelyn helpottamiseksi. Nypi voi, jauhettu peruna ja vehnäjauhot sekaisin. Lisää kylmä vesi. sekoita tasaiseksi. Muotoile taikina suorakaiteen muotoon. Anna olla hetki jääkaapissa lepäämässä. Laita hapankaali valumaan lävikköön.
 
Valmista täyte. Ruskista jauheliha ja sienet pannussa. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lihan ja sienten joukkoon valutettu hapankaali, hienonnettu sipuli ja raastettu porkkana. Paista vielä hetki kevyesti sekoittaen. Lisää kaurakermaa vähitellen niin, että seoksen maku hieman pehmenee, mutta koostumus ei tule liian löysäksi.
 
Kauli toinen puolikas taikinasta leivinpaperin päälle ja siirrä se pellille. Levitä täyte pohjan päälle. Kauli loput taikinasta leivinpaperin päälle ja nosta toinen taikinalevy leivinpaperin avulla kanneksi. Pistele haarukalla ja voitele kananmunalla.
Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia kunnes on saanut kauniin värin.
 
Piirakka on aika tuhtia tavaraa, joten siitä kannattaa leikata suht pieniä paloja, jos aiot tarjoilla sitä juhlissa. Iltapalana tai lounaana menee varmasti isompikin pala esim. vihersalaatin kanssa.
 
 
Karamellisoidulla sipulilla ryyditetyt voitaikinaneliöt olivat huippuhyviä ja helppoja tehdä. Ohje niihin löytyy täältä. Leikkasin torttutaikinalevyt kahdeksaan osaan  ja palat olivat juuri sopivan kokoisia suupaloja. Noin pieniin ruutuihin kannattaa sipuli pilkkoa 1/4 renkaiksi, silloin ei mene sipulit yli reunojen.
 
 
Vadelmahyydykekakku oli maidoton. Pohjalla digestivekeksejä, täytteessä puutarhavattuja, valutettua soijajugurttia, Alpro Air&Creamya ja liivatetta. Päällä puutarhavattuja ja hyytelösokeria. Tein tämän kakun päällystä vaille valmiiksi pakastimeen ja ihan hyvin kakku kesti sen. Rakene oli ehkä hieman rakeinen ja löysä kakun oltua jonkin aikaa lämpimässä, mutta en usko, että maku olisi kärsinyt kovasti. Pinnoittamattomassa metallivuoassa pakastaminen oli antanut kakun ulkopinnalle viehättävän lilan sävyn.
 

Kakkuun piti alkuperäisen suunnitelma mukaan tulla koristeeksi pikeeristä tehty 3D-kruunu, mutta se ei nyt vaan onnistunut, ei varsinainen eikä varasellainen, piste. Onneksi plan-b oli mietitty ja kruunu syntyi samasta massasta kuin varsinainen päällinenkin. Kruunu kelpasi myös sankarille, joten loppu hyvin, kaikki hyvin. Kakun pohjan paistoin "jalkapallovuoassa" ja kerrankin pohja ei lässähtänyt keskeltä. Tätä vuokaa täytyy lainata siis toistekin.
 
 
Minikuppikakkujen pohjina olivat sitruuna- ja suklaaminimuffinssit, koristeena kakun päällisestä yli jääneestä massasta tehtyjä kukkia. Tarjolla kuppikakut olivat lasilautasista ja jälkiruokamaljoista tehdyssä DIY-kerrosvadissa, joka liimaan kasaan pikeerillä. Liimaakin voisi käyttää, mutta silloin kerrosvati täytyisi säilyttää kokonaisena. Tällä kertaa toisen ja kolmannen kerroksen jalan sisälle sujahti lego friends hahmo.


Jossain vaiheessa juhlia sankari muuttui sormet täynnä dimangisormuksia olevaksi prinsessaksi. Oi sitä ihanan tilpehöörin määrää mitä rinsessan päältä löytyi ennen nukkumaanmenoa.

 
 

6 kommenttia:

  1. Oi mitkä juhlat ja mikä ihana rinsessa! Ja tuo kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Autotytölle iski rinsessakausi päälle yhdessä yössä, vähän on äidillä totuttelemista ;)

      Poista
  2. Hieno tuli kakusta 2D-kruunullakin varustettuna. Hapankaalipiirakka ja sipulineliöt kuulostavat mahtavan hyviltä, mutta mahtaisinkohan saada nirsot mieheni syömään niitä... täytynee kokeilla.

    Hyvää Uutta Vuotta sinulle ja perheellesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, sitä samaa :).

      Noita sipulineliöitä voi tehdä ihan pienenkin määrän, kannattaa kokeilla. Ehkäpä ne miehetkin siitä innostuvat :).

      Poista
  3. Täs kuus juhlitaan Hiljan kakkosia. Voinko mä monistaa nämä synttärit, Marja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sehän kyllä passaa :). Joulukortin perusteella temma sopis kuin nenä päähän.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...