torstai 4. lokakuuta 2012

Omena-valkosipulihillo

Joskus kauan kauan sitten Oulussa asuessani törmäsin paikallisessa marketissa tuotteeseen nimeltä valkosipulihillo ja oi mitä herkkua se oli.  Nimi ehkä vähän hämäsi, koska tuote muistutti koostumukseltaan ja ulkonäöltään enemmän marmeladia kuin hilloa ja toisena makua antavana ainesosana siinä oli omena. Näen vieläkin silmissäni millainen purkki ja etiketti hillolla oli, mutta valmistajan nimeä en saa päähäni. Muistaako kukaan muu tätä? Matala purkki, kullanvärinen kansi, kellertävä etiketti. Todennäköisesti saman valmistajan hilloja olen nähnyt vielä kaupan hyllyllä, mutta valkosipulihilloa ei valikoimassa enää ole. Jostain muistin sopukoista tämä herkku tuli mieleeni tänä syksynä ja oman omenapuun tuottaessa satoa ihan kiitettävästi, päätin kokeilla omena-valkosipulihillon valmistusta.

Kokeilun tuotoksena syntyi alla oleva resepti. Koe-erään laitoin 12 kpl pienehköjä oman maan valkosipulinkynsiä, mutta samalla määrällä normivalkosipulin kynsiä, maun pitäisi olla jo aika voimakas. Käyttämäni omenalajikkeen nimeä en tiedä (kiitos perheomenapuun, jota en ole itse istuttanut), mutta se antoi joka tapauksessa hillolle hauskan punaisen sävyn. Käyttämäni omenat eivät olleet kovin happamia, joten lisäsin hilloon sitruunamehua übermakean lopputuloksen välttämiseksi. Hillo on parhaimmillaan hyvän vaalean leivän ja kovan, voimakasmakuisen juuston kera nautittuna.
Omena-valkosipulihillo
500 g omenakuutioita (kuori saa olla tallella)
1/2 dl vettä
TAI
500 g sokeroimatonta omenasosetta
(sitruunamehua)
250 g  hillosokeria
10-12 valkosipulinkynttä
Laita kattilaan omenakuutiot ja vesi. Keitä kunnes omenat ovat pehmenneet ja soseuta sauvasekoittajalla. Jos käyttämäsi omenat eivät ole happamia, lisää 1/2-1 sitruunan mehu. Voit käyttää hillon pohjana myös esim. pakastettua sokeroimatonta omenasosetta.  Hienonna valkosipulinkynnet veitsellä haluamasi kokoiseksi silpuksi tai leikkaa viipaleiksi. Lisää soseen joukkoon hillosokeri ja valkosipuli. Anna kiehua hiljalleen n. 15 min. Purkita hieman jäähtynyt hillo puhtaisiin ja kuumiin purkkeihin. Säilytä kylmässä.

7 kommenttia:

  1. Namskis! Mulla on kanss ollut tuota hilloa, ilmeisesti ihan samaa jos mielikuvani muistaa oikein.
    Kiitos kun muistutit ja laitoit reseptinkin. Taidanpa tehdä kun omppuja vielä on laitettavaksi.

    VastaaPoista
  2. No hyvä, että joku muukin muistaa :). Tänään söin hilloa leipäjuuston kanssa, toimi.

    VastaaPoista
  3. Vastaukset
    1. Tokasta satsista tuli ihan keltaista ja makukin oli vähän erilainen. Lajilla taitaa olla siis väliä :)

      Poista
  4. Meillä tulee punakaneliomppupuusta aina tuollaista punaista hilloa. Hillo kuulostaa mielenkiintoiselta.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punakaneleiksi olen itsekin noita eppäillyt, kiitos vahvistuksesa :)

      Poista
  5. Öljypuu tekee ainakin valkosipulihyytelöä. Se on semmoista missä on omenahillo/mehu pohjana ja raastettua vsipulia seassa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...