lauantai 16. tammikuuta 2016

Foccaccia Teemun ja Markuksen tapaan

Toissa jouluna sain lahjaksi Teemun ja Markuksen leipäkirjan. Muutamia reseptejä sekä juuren kasvattamistakin kirjasta on tullut kokeiltua, mutta tämä focacciaa olen leiponut useammankin kerran. Arkistojen aarteista löytyi kuva ainoastaan kohonneesta focacciasta, mutta paistetuista ei ainuttakaan. En anna tämän häiritä. Voitte vetää tästä vaikka sellaisen johtopäätöksen, että lopputulos on niin hyvää ettei siitä paljon kuvia ehdi ottamaan!
 
Epäileville Tuomaille vielä rohkaistuksen sana: käyttäkää taikinaan vaan kylmää vettä kuivahiivan kanssa, kyllä se taikina nousee.



Focaccia
 
Taikina:
8,5 dl jauhoja
2,5 tl hienoa merisuolaa
11 g kuivahiiva
0,25 dl oliiviöljyä
3,5 dl kylmää vettä
 
Lisäksi:
oliiviöljyä
timjaminoksia
rosmariininoksia

Sekoita jauhot, suola, hiiva ja oliiviöljy kulhossa. Lisää kylmä vesi taikinaan vähitellen ja sekoita noin kaksi minuuttia. Taikina saa jäädä hyvin kosteaksi.
 
Vaivaa taikinaa noin 18 minuuttia, kunnes siitä tulee venyvää. Anna taikinan levätä kulhossa noin puoli tuntia. öljyä vuoka huolellisesti oliiviöljyllä. Kaada taikina vuokaan ja painele pohjaan siten, että se peittää vuoan kauttaaltaan.
 
Nypi timjamin- ja rosmariininoksista lehtiä ja painele ne taikinaan sormin. Itse olen lisännyt tässä kohdassa myös kalamata-oliiveja. Öljyä leivän pinta kevyesti oliiviöljyllä. Anna nousta peitettynä noin tunti ainakin kaksinkertaiseksi.
 
Pirskota pintaan vielä oliiviöljyä ja ripottele päälle suolankukkia. Paista leipä 215 asteisessa uunissa 20 minuuttia.
 
Ota focaccia heti paistamisen jälkeen pois vuoasta ja jäähdytä ritilän päällä.

6 kommenttia:

  1. Kun seuraavan kerran lämmitän leivinuunin, teen tätä. Luultavasti siis huomenna. Näyttää aivan huipulta!

    VastaaPoista
  2. Minäkin otan tämän focaccian leivontaohjelmistoon hyvin pian. Tosi houkutteleva!

    VastaaPoista
  3. Focacciat ovat ihania ja tämä resepti pääsee kyllä testattavien listalle. Kiitos myös, kun rohkaisit tätä yhtä epäilevää Tuomasta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on monesti leipomukset, joissa olen käyttänyt kuivahiivaa, epäonnistuneet. Liekö syynä liian kuuma neste? Tällä reseptillä olen onnistunut joka kerta.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...