tiistai 17. kesäkuuta 2014

Ribsit raparperi-bbq-kastikkeella

Raparperipiirakan ohjetta etsiessäni törmäsin bbq-kastikkeen ohjeeseen, johon oli käytetty raparperia. Jääkapissa odotti ribsirivi poikineen ja naapurin tuomia raparperejakin oli vielä jäljellä, joten uuden kastikekokeilun valinta oli helppo. Alkuperäisessä reseptissä kastiketta käytettiin nyhtöpossupurilaisten mausteeksi, mutta hyvin se sopi myös ribseille. Pieniä modifikaatioita resepti tosin vaati, esim. chilin määrää piti vähentää. Kastike oli mukavan kirpsakka ja raparperin maunkin pystyi vielä mausteiden alta maistamaan.
 
 
Ribsit raparperi-bbq-kastikkeella
 
n. 6 keskikokoista raparperin vartta
1 dl sokeria
1,5 dl vettä
0,5 dl siideriviinietikkaa
1 dl ketsuppia
1 dl punaviiniä
1 dl fariinisokeria
1 dl vahvaa kahvia
2 rkl keltaista sinappia
n. 1/2 tl chili rouhetta
1 rkl worcestershire-kastiketta
1 tl merisuolaa
mustapippuria
 
2-3 kg possun ribsejä
omenamehua
 
Poista ribseistä kalvot. Suolaa ja pippuroi ne kevyesti. Laita n. 2 dl savulastuja likoamaan veteen. Kuumenna grilli 120-140 asteiseksi. Kaada vesi pois savulastuista ja laita ne grilliin brikettien päälle.  Laita omenamehua pieneen suihkupulloon.
 
Laita ribsit grilliin öljytylle ritilälle luupuoli alaspäin. Kypsennä epäsuoralla lämmöllä kannen alla reilu tunti. Suihkuttele pinnat omenamehulla. Käännä ribsit, anna kypsyä vielä reilu tunti, kunnes ne ovat lähes kypsiä. Suihkuttele ribsejä kypsennyksen aikana mehulla.
 
Valmista kastike ribsien kypsennyksen aikana. Kuori ja pilko raparperi. Laita kattilaa raparperi, sokeri ja vesi ja keitä seosta n. 10 min. Lisää loput ainekset ja keitä vielä n. 30 min. Tarkasta maku, lisää tarvittaessa sokeria ja suolaa.
 
Sivele ribsejä kastikkeella n. 2-3 kertaa reilun puolen tunnin aikana. Kääri ribsit folioon ja anna levätä  n. 15 min ennen tarjoilua.

11 kommenttia:

  1. He-hei! Oon koko kevään suunnitellut raparperi-bbq-kastikkeen tekemistä. Pääsen helpolla reseptin kanssa, kun te ootte jo testannu sen. Kiitos!

    Kesällä Ouluun? Heinäkuun puolen välin jälkeen patsastelemme pihalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo raparperin määrä on vähän liian epämääräinen omaan makuun (en ehtinyt mittoa, kun joku hurautti ne kattilaan ennen aikojaan), mutta tänään tehdään uusi satsi ja sitä myöten ohje tarkentuu.

      Ouluun ois tarkoitus tulla kahteenkin otteeseen heinäkuussa, ainakin toisella kerralla on pakko ehtiä tulla tarkastamaan sun tilukset :). Palataan asiaan!

      Poista
    2. Mahtavaa! Palataan asiaan, mutta tiedoksi, että piknikkiä on suunniteltu pidettäväksi 30.7.

      Poista
  2. Ihana resepti, olen ihan raparperihuumassa täällä tällä hetkellä ja pääasiassa juon sitä mehujen seassa. Enpä ole marinadeissa sitä keksinyt kokeillakaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperi mehu on kyllä niin hyvää :). Voisin kuvitella, että tuo happo jotenkin mureuttaisikin lihaa

      Poista
  3. Onpas kiva käyttöidea taas raparperille. nams! :)
    Nti Papu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä kastiketta voi hyvin pakastaakin vaikka talven varalle :)

      Poista
  4. Aloin miettimään miten raparperia voisi käyttää lihan kanssa ja löysin tämän. Kiitos! Menee jussina testiin! :)

    Jenni liemessä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maistuiko ja jouduitko modaamaan kastiketta paljon? Meillä tuli toisesta satsista aika eri makuinen kuin ensimmäisestä, raparperit oli eri penkeistä.

      Poista
  5. Ja juhannuksen ribsiresepti on....?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juhannuksen ribsit saivat pintaansa vaahterasiirappi-, raparperi- ja hoisinsoosia :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...