sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Rinneruokaa kotikeittiössä

Muutama viikko sitten sain ilon osallistua Liemessä Jennin "Katukeittiö - parempaa roskaruokaa" -kirjan julkkareihin. Kotiin viemisiksi sain uunituoreen kirjan ja heti kotiin tultuani tein lasten kanssa diilin, että he saavat valita kirjasta kerran viikossa yhden mieleisen reseptin, joka kokataan viikonloppuna. Lupaukseni ei ole ihan pitänyt, mutta yksi resepti on jo kuitenkin ehditty testaamaan. Valintavaiheessa tytär totesi, että "olipa helppo nakki" ja valitsi kanakorin. Kanakori nousi meidän lasten tämän vuoden hiihtoloman ykköslounasvaihtoehdoksi Pyhätunturin Huttuhipussa. Kuulostaa varmaan aika karulta, mutta Hipun kanakori oli ihan ok, "oikeista kananpaloista" tehtyjä nugetteja, perusranuja ja savunmakuista majoneesia. Hipun majoneesi innoittikin miestäni maustamaan perusmajoneesia (tällä kertaa ei aika riittänyt majoneesin tekoon)  savupaprikajauheella ja kaapista löytyneellä nestemäisellä savuaromilla.
 
 
Kanakori (neljälle)
 
700 g broilerinfileitä
(n. 3/4 tl hienoa merisuolaa ja 1 tl valkosipulijauhetta)
1 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1 dl korppujauhoja
1 tl paprikajauhetta
2 dl rypsiöljyä
 
ranskalaiset:
8-12 perunaa
1,5 l öljyä
 
savumajoneesi:
n. 1,5 dl valmista majoneesia
savupaprikajauhetta
(nestemäistä savuaromia)

Heti aluksi pieni varoituksen sana. Vaikka kanakorin mieltää pikaruuaksi, ei se tämän reseptin mukaan valmistettuna sitä ole. Aloita siis valmistus jo hyvissä ajoin ennen kiljuvan nälän iskemistä.

Aloita ranskalaisista. Pese perunat. Perunoita ei välttämättä tarvitse kuoria. Leikkaa perunoista pitkittäin noin 1 cm paksuisia tikkuja. Liota perunatikut kylmässä vedessä ja kuivaa. Itse kuivasin tikut pyyhkeellä sekä vielä hetken 50 asteisessa uunissa kiertoilmalla luukku raollaan. Laita öljy paksupohjaiseen kattilaan ja lämmitä 160 asteiseksi. Paista perunoita erissä öljyssä noin 3 min ja nosta ne talouspaperin päälle jäähtymään ja valumaan. tähän asti voit esivalmistella ranskalaiset ja paistaa ne toisen kerran juuri ennen tarjoilua. Nosta öljyn lämpötila 200 asteeseen ja paista ranskalaisia suht nopeasti, tai kunnes ne saavat kauniisti väriä. Nosta talouspaperin päälle ja mausta suolalla.
 
Leikkaa kanafileet paloiksi. Palat kannattaa jättää palat mahdollisimman suuriksi ja tasakokoisiksi, jos haluat minimoida valmistusajan ja saada mehukkaan lopputuloksen. Itse maustoin palat suolalla ja valkosipulijauheella ja annoin maustua kylmässä reilun tunnin. Laita leivitysaineet omille lautasilleen eli erikseen vehnäjauho, kananmuna ja korppujauho. Pyörittele filepalat ensin vehnäjauhoissa, kasta sitten kananmunaan ja viimeiseksi pyörittele ne korppujauhoissa. Kuumenna öljy kattilassa, padassa tai korkeareunaisessa pannussa. Paista nugetteja kahdessa erässä reilussa öljyssä noin 5 min tai kunnes kana on kypsää. Pienennä lämpöä, jos nugetit tummuvat liian helposti. Tarjoile ranujen ja majoneesin kanssa.

Ehkä on sanomattakin selvää, että lapset tykkäsivät kovasti ja hyvä-äitipisteitä ropisi reilusti. Me aikuisetkin pidimme, mutta lopputulos ei ehkä ollut ihan vaivan väärti. Meille ei einesnugetteja osteta ja jos lapset niitä kovasti kinuavat, mielelläni kuitenkin vietän hetken keittiössä ja teen heille näitä kunnollisia nugetteja.
 
 
Katukeittiökirja on täynnä mielenkiintoisia reseptejä, osa tuttuja, osa uusia tuttavuuksia sekä kauniita  kuvia. Suosittelen hankkimaan oman kappaleen!

6 kommenttia:

  1. Mäkin haluan hyvä-äitipisteitä!
    Sä oot kyllä omas ansainnut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki me ollaan pisteemme ansaittu :). Tuli vielä näin jälkeen päin mieleen, että poika tuli seuraavana päivänä vielä erikseen halaamaan ja kiittämään, että tein nugetteja. Että sellaista ruokaa tuli tehtyä ;)

      Poista
  2. Minä kans kerään niitä pisteitä nyt epätoivon vimmalla, kun alkavat aikuistua nuo lapset, ei niitä kauan enää ole tarjollakaan. Teillä, Marja ja Nanna, on vielä vuosikausia aikaa! :)

    Kiva kirja tuo, minäkin tykkään. En harmikseni päässyt julkkareihin, olisi ollut kiva ehtiä, mutta työt haittaa harrastuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy pitää tuo mielessä ja kerätä pisteitä vielä niin kauan kuin ehtii :). Se on kyllä välillä äärimmäisen epäkiitollista hommaa. Muutaman sanan on saanut nielaista, kun on ehdottanut pizzan tekoa ja lapsi on ehdottanut OIKEIDEN pizzojen hakemista tai EDES kaupan valmiita pizzapohjia… Ei oo äidin tekemät pohjat tarpeeks pyöreitä ja rapeita.

      Poista
  3. Mä katoin tuossa joskus taannoin Suurperhe Bates -ohjelmaa ja siinä ne teki kanssa itse nugetteja. Nugetit on äärettömän nirson esikoisen lempiruokaa ja oonkin monta kertaa miettinyt, että pitäis kokeilla tehdä itse, kun ei ne pakasteversiot taida mitenkään hääppösiä olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, parhaimmillaan nämä ovat vastapaistettuina.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...