tiistai 11. helmikuuta 2014

Arkistokaapin uusi elämä kylmäsavustimena

Joulupukki toi miehelleni kylmäsavugeneraattorin. Kapistus ei ole ihan niin monimutkainen laite mitä nimi antaa ymmärtää vaan käytännössä neliön mallinen, n. 15 cm x 15 cm metalliastia, jossa on mutkitteleva väliseinä. Huhujen mukaan tontut olivat hankkineet ProQ-kylmäsavugeneraattorin honkkarista, mutta netistä sen voi hankkia esim. Suomen Savustintukusta. Honkkarista generaattori löytyy kalastusvälineiden luota hyvin vaatimattoman näköiseen ruskeaan kartonkipakkaukseen pakattuna.


Generaattori toimii siten, että astia täytetään siihen tarkoitetulla purulla ja sytytetään lämpökynttilän avulla. Savustuksen voi sitten hoitaa esim. riittävän suuressa pallogrillissä. Ensimmäiset kokeilut teimme mukavuuden haluisena parvekkeella sijaitsevalla kaasugrillillä. Grillissä oli liikaa aukkoja, eikä siellä olleeseen graavilohen palaan juurikaan tarttunut savun maku. Kuin tilauksesta mies törmäsi tarpeettomaan arkistokaappiin, joka oli juuri sopivan kokoinen meidän savustuskokeiluihin. Kaappia tuunattiin laittamalla kaapin sivuilla valmiina olleisiin reikiin kierretanko, johon savustettavat tuotteet saa ripustettua.
 

 
Tähän mennessä olemme kokeilleet savustaa sian kylkeä (vaatimattomat 2,5 kiloa, pekoni ei siis tästä taloudesta pääse heti loppumaan), lohta ja juustoa. Kylki ja kala luonnollisesti suolattiin ennen savustusta. Puruja täyteen ladattu generaattori on tuottanut meillä savua n. 12 tuntia ja sama aika ovat kala, juusto ja kylki killuneet kaapissa. Kyljelle ja juustolle tuo savustusaika oli ihan riittävä, kala olisi voinut olla vielä muutaman tunnin lisää. Kelpo peli siis tuo generaattori!
 
 

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...