tiistai 3. heinäkuuta 2012

Jauhopekalottoman leipurin epäonnistumiset vol. 254

Jokin aika sitten ajattelin hemmotella itseäni ja perhettä kotitekoisilla hampurilaisilla. Ja taas kerran päätin kokeilla, josko saisin hiivataikinan nousemaan, jotta voitaisiin syödä pihvit tuoreiden sämpylöiden välistä. Reseptiä oli kokeiltu aiemminkin ja silloin sämpylöistä tuli ihanan hötöisiä, mutta tarpeeksi matalia. Minä en tosin silloin ollut taikinaa vaivaamassa. Tein sämpylät tarkasti ohjeen mukaan ja taikina nousikin hyvin, mutta siihen se sitten jäikin. Sämpylöiksi leipomisen jälkeen tarkoituksella litistetyt sämpylät pysyivät litteinä ja paistamisen jälkeen näyttivät ihan halkaistujen sämpylöiden "hatuilta". Koostumuskin muistutti paremminkin pitaleipää kuin sämpylää, mutta eipähän leuat menneet sijoiltaa, kun haukkasi. Minä ja hiivataikina ei olla kavereita, vaikka lopputuloksesta niin kovin tykkäänkin.


Hampurilaissämpylät (10 kpl)

3 dl vettä tai maitoa
25 g hiivaa
1 tl suolaa
n. 4 dl vehnäjauhoja
3 dl durumvehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 rkl öljyä

pinnalle:
n. 1 dl vettä tai maitoa
1/2 dl seesaminsiemeniä

Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn nesteeseen. Lisää suola, sokeri ja öljy ja alusta taikinaksi jauhoilla käsin tai koneella. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa tai mikrossa). Leivo kohonnut taikina tangoksi ja ota siitä 10 palasta. Pyörittele niistä sämpylöitä, aseta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettyinä. Voitele sämpylöiden pinta vedellä tai maidolla, ripottele pinnalle halutessasi seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa 10-15 min.

Pihvejä tein samalla kertaa isomman satsin ja noin puolet laitoin raakoina pakastimeen odottamaan uutta leivontainspiraatiota (tai kaupan sämpylöitä). Ohje on hatusta vedetty, mutta laitetaanpa se nyt tähän muistiin ensi kertaa varten, koska pihveistä tuli hyviä ja lapsillekin maistuiva paremmin kuin hyvin.


Hampurilaispihvit

700 g naudan paistijauhelihaa
400 g possun paistijauhelihaa
1 iso tai 2 pienempää sipulia
4 viipaletta (kuivahtanutta) ranskanleipää
2 munaa
n. 1 1/2 tl suolaa
2 tl jeeraa
2 valkosipulijauhetta
mustapippuria

Hienonna sipuli mahdollisimman pieneksi ja kuullota sitä öljyssä hetken aikaa. Poista leivistä reunat ja hienonna ne leikkurilla muruksi. Riko munien rakenne, sekoita joukkoon leivänmurut ja mausteet. Sekoita jauhelihat, kananmunaseos ja kuullotetut sipulit. Muotoile taikinasta pihvejä, paista pannulla tai grillissä.

Hampurilaisten väliin maustoin itse myös majoneesin korianterilla ja limellä. Ei kovin onnistunut kokeilu ja suosittelenkin nauttimaan korianterit ilman majoneesia, menee hyvät korianterit ihan hukkaan tuossa seurassa.


4 kommenttia:

  1. Huomasitkos, että Myllyn Parhaiden sivulla joku oli kommentoinut hampparisämpylä ohjetta? Oli kirjoittanut, että jos tekee 10kpl sämpöitä niistä tulee matalia...eli vika ei välttämättä ole sinussa ;)
    Eli jos tekee kaksinkertaisella taikinaohjeella 10 sämpylää saa muhkeita tai perusohjeella esim 6 sämpylää tulis isompia ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidettiin muuten edellisellä kerralla tehdä vain kuusi sämpylää, mutta tuskin se koko olis valitettavasti vaikuttanut tuohon kauniisti sanottuna tiiviiseen koostumukseen.

      Poista
  2. Olisiko jauhoja ollut kuitenkin aavistuksen verran liian vähän, kun ovat levinneet noin alareunastaan? Laita seuraavalla kerralla hieman lisää tavallisia vehnäjauhoja. Lisäksi tuo durum-vehnäjauho voi tehdä tepposet, sillä sen sitko-ominaisuudet on ihan eri luokkaa kuin tavallisten jauhojen. Esikohotuksen kanssa pitää olla myös tarkkana, koska jos taikina kohoaa ensimmäisessä vaiheessa liikaa, niin hiiva "loppuu kesken" ja sämpyt jää latteiksi toisen kohotuksen jälkeen. Koeta kohottaa ensivaihe joko lämpimässä vesihauteessa tai mikroaaltouunissa (ei päällä!), niin saat kohotuslämpötilan optimaaliseksi. Itse teen tuon kokoisesta satsista yhdekseän sämpylää eli pellin täyteen. Nimimerkillä alkuperäinen vaivaaja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset vinkeistä, luulen, että tuo durum-vehnä taitaa olla osasyyllinen latteuteen. Silloin, kun tehtiin noita yhdessä niin kaikki jauhot taisi olla tavallista vehnää. Kohotin taikinan mikrossa, mutta se saattoi mennä kyllä vähän yli.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...