perjantai 1. kesäkuuta 2012

Kesäyön possuvokki

Viime viikonloppuna ainakin eteläistä Suomea hellittiin kesäisillä keleillä ja lämmintä piisasin myöhäiseen iltaan saakka. Päivä meni pihalla puuhastellessa ja terassia penslatessa ja kun lapsille löytyi ruuaksi jotain edellisen päivän perusmättöä, ei ruuanlaitolla ollut kiire. Illan hämyssä valmistella wokkia possusta, purjosta ja herkkusienistä.

Kulinaarimurulasta löysin vakuuttavalta vaikuttavan ohjeen hapanimeläkastikkee-seen, enkä todellakaan joutunut pettymään. Vähän jouduin soveltamaan, mutta eipä se lopputulosta tainnut juuri haitata (alkuperäinen resepti löytyy linkin takaa, alla oma sovellukseni). Possun kylkiviipaleiden sijaan käytin possun ulkofilettä ja valmista viisimaustettakaan ei kaapista löytynyt, mutta maustelaatikosta löytyi kuin löytyikin kaikki tarvittavat osaset seokseen setsuaninpippuria lukuunottamatta. Etikkavarastotkin olivat päässeet yllättäen hupenemaan ja käytin riisiviinietikan ja vaalean balsamicon sekoitusta. Kastike oli kyllä taivaallista, eikä nautintoa pilannut ollenkaan, että saimme nauttia aterian miehen kanssa kahdestaan lasten mentyä nukkumaan, ulkona lämpimässä kesäillassa valkoviinilasillisen kera. 



Possua, herkkusieniä ja purjoa hapanimeläkastikkeessa

n. 400 g possun ulkofilettä
1 purjo
4 - 6 herkkusientä
(inkivääriä)
1 kananmuna
maizenaa
natriumglutamaattia tai suolaa
viisimaustetta

Kastike:
2 dl vettä
1 dl etikkaa (valkoviini- tai sherry-)
1 dl ruokosokeria
3 rkl tomaattipyreetä
1 rkl kanafondia tai 1 kanaliemikuutio
1 rkl maizenaa

Pilko pesty purjo ja herkkusienet sopiviksi suupaloiksi. Leikkaa inkivääri ohuen ohuiksi tikuiksi.

Ota kaksi syvää lautasta. Riko toiseen kananmuna ja vatkaa sen rakenne rikki. Sekoita toisella lautasella maizenasta, viisimausteesta ja natriumglutamaatista tasainen seos. Itse laitoin maizenaa vajaa pari desiä ja n. 1 tl natriumglutamaattia ja DIY nelimaustetta (neilikkaa, tähtianista, fenkolinsiemeniä, kanelia).

Leikkaa possu paksuiksi pihveiksi ja siivuta pihvit ohuiksi siivuiksi. Kierittele palasia ensin kananmunassa ja sen jälkeen maustetuissa jauhoissa. Minä päädyin lopuksi (koska kärsivällisyys ei riittänyt) laittamaan kaikki kananmunassa kastetut lihat jauhoihin ja möyhensin niitä kunnes jauhot olivat levittyneet suht tasaisesti lihapalojen pinnalle.

Sekoita kaikki kastikkeen aineet kattilassa ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee.

Kuumenna reilu määrä öljyä vokissa. Paista possut muutamassa erässä kauniin ruskeiksi ja siirrä sivuun odottamaan. Lisää tarvittaessa öljyä ja paista nopeasti herkkusienet, siirrä possun kanssa samaan astiaan odottamaan. Paista vielä nopeasti purjo ja inkivääri erikseen. Lisää possu ja sienet purjon joukkoon, sekoita. Inkivääriä voi jokainen ruokailija lisätä annokseensa oman makunsa mukaan. Siirrä seos kulhoon ja kaada kuuma kastike päälle. Nauti heti hyvän jasminiriisin kanssa. Palanpainikkeeksi sopii veden tai oluen lisäksi Torres Viña Esmeralda (ihan ite valitsin alkosta ja kerrankin osui valinta nappiin).

Kahdestaa ei tuota annosta ihan saatu illalla tuhottua, mutta maistui hyvältä vielä seuraavanakin päivänä.





4 kommenttia:

  1. Näyttää todella herkulliselle! En ole koskaan tehnyt hapanimeläkastiketta itse, ainakaan kovin onnistuneesti, mutta se on kyllä omaa lemppariani. Täytyy kokeilla tällä ohjeella joskus :)

    VastaaPoista
  2. Ollaan päästy maistamaan tätä linkkaamaasi paikkaan ja oli kyllä hyvää! Hurjan kauniin ja houkuttelevan kuvan olet saanut otettua - nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun blogin kautta taisinkin löytää tuon ohjeen, kiitoksia vaan :). Itsekin olen tosi tyytyväinen tuohon kuvaan, onnistuminen johtuu ehkä seesteisestä ilmapiiristä (harvinaista meillä) ja hyvistä valaistusolosuhteista.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...