sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Menneen talven pipoja

Muutama pipo on jo valmistunut tulevan talven varalle, mutta niiden kuvaaminen jäänyt odottamaan lumentuloa. Esittelen siis kuva-arkistosta löytyneitä aarteita viime talvelta, jotka ovat jääneet bloggaamatta syystä tai toisesta.
 
Isä ja poika saivat samispipot, koska onhan heillä samistakitkin lasketteluhommiin. Pojan pipossa on kaksinkertainen joustin, miehen pipoon neuloin joustimen yksinkertaisena, koska pelkäsin langan loppuvan kesken ja ehkä pieni laiskuuskin taisi iskeä neulojaan.
 

 
 
 
Malli: Drips by Bethany Hill
Lanka: Manos del Uruguay Maxima (100 % merinovilla),
vähän alle 100 g kumpaakin väriä
Puikot: 4 mm ja 5 mm
 




 
 
Tämä raituli meni lahjaksi ystäväperheen tytölle. Luonnossa pinkki on todella kirkas, mutta tuohon kuvaan en ole saanut oikeaa sävyä vangittua.



MalliRaituli by minä ite
Langat: BBB Filati Baby??? (100 % merinovilla),
Dalegarn Dale Baby Ull (100 % merinovilla)
Puikot: 2,5 mm ja 3 mm
 
Tytär sai toivomansa hiippapipon lilan ja harmaan sävyisenä. Harmaa oli hieman liian vaalea pätkävärjätyn langan kaveriksi, eivätkä pätkävärjätyn vaaleimmat lilan sävyt erottuneet kunnolla harmaasta.  Lopputulos näyttää osittain juuri sellaiselta laikulliselta, jota inhoan yli kaiken. No onneksi tämä ei pipon käyttäjää ole haitannut. Aloituksen tein kuten raitulissa ja kavennukset neljässä kohtaa 6 kerroksen välein. Huom! Nämä kuvat on otettu 2.12.2012 ja meidän pihalla on voinut tuolloin kaivaa jo lumitunneleita. Eipä taida olla tänä vuonna mahdollista parin viikon päästä, aika ankeaa.
 


Malli: Hiippapipo by minä ite
Langat: Colinette Jitterbug (100 % merinovilla),
Dalegarn Dale Baby Ull (100 % merinovilla)
Puikot: 2,5 mm ja 3 mm

 
 

sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Täydellinen suklaakakku täydellisessä vuoassa

Tämä suklaakakkuresepti on tullut talouteemme mieheni kautta ja muistini mukaan mieheni harjoitti jonkinlaista suhteen edistämistämistoimintaa tämän kakun avulla seurustelumme alkuaikoina. Kakku on koostumukseltaan ihanan pehmeä ja sopivan kostea, ei kuitenkaan mutakakkumaisen tahmea. Kakku sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon, jos vain muistaa korvata vuoan jauhotuksessa käytetyt korppujauhot jollain gluteenittomalla tuotteella. Alkuperäinen resepti löytyy aina yhtä luotettavasta Aura Liimataisen "Parasta kotiruokaa" kirjasta. Tällä kertaa kakku vietiin ystäväperheen luo illallisen jälkiruuaksi. Kakku paistettiin Soul Kitchenin Annan Hella & Herkku puodista peräisin olevassa keraamisessa vuoassa. Vaikka resepti onkin melko takuuvarma, tuntui se tällä kertaa onnistuvan erityisen hyvin. Liekö syynä paksureunainen ja -pohjainen vuoka, jossa kakku kypsyi tasaisesti.

 
Italialainen suklaakakku
 
200 g tummaa suklaata
100 g voita
4 kananmunaa
200 g tomusokeria
1/2 dl perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria
 
pinnalle:
tomusokeria

Voitele ja jauhota pyöreä (halk. 23 cm) tasapohjainen vuoka. Paloittele suklaa ja voi ja sulata ne vesihauteessa. Nosta astia pois vesihauteesta ja jätä seos jäähtymään.
 
Erota munista valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja tomuseokeri vaahdoksi. Lisää perunajauhot siivilän läpi ja mausta vaniljasokerilla. Lisää jäähtynyt suklaa-voiseos keltuaisvaahtoon. Kaada valkuaisvaahto taikinan päälle ja sekoita kevyesti taikinaa nostellen. Taikinaan saa jäädä pieniä valkoisia hattaroita valkuaisesta.
 
Paista kakkua uunin keskiosassa 175 asteessa 30-35 min. Anna kakun jäähtyä. Voit halutessasi kumota kakun vuoasta. Siivilöi kakun päälle tomusokeria ja tarjoa lisänä maustamatonta kerma- tai soijakermavaahtoa.

maanantai 11. marraskuuta 2013

Papusoppaa ja katkarapuja

Tämä keitto lämmittää sopivalla tulisuudellaan takuulla kylmemmälläkin säällä. Lehtikaalisesonki taitaa olla jo ohi, mutta sen voi halutessaan korvata vaikkapa kiinankaalilla tai jättää kokonaan pois. Itse käytin laiskuuttani rapuina kuorimattomia jättikatkaravun pyrstöjä, mutta syöjien kannalta kuoritut olisivat kyllä miellyttävämpiä. Raa'at katkaravut kannattaa käydä ostamassa jostain etnisestä kaupasta, jos sellainen sattuu olemaan lähietäisyydellä, kilohinta on huomattavasti halvempi kuin normikaupassa. Tavallisiakin pakastekatkarapuja voi toki käyttää, mutta ne eivät ole lähellekään niin mekukkaita. Keiton kanssa maistuu hyvä vaalea leipä, päällä artisokkatahnaa. Keiton alkuperäinen ohje löytyy Pioneer Womanilta.



Papukeitto katkaravuilla
 
5 valkosipulinkynttä
1 sipuli
2 prk papuja, esim. pinto- tai kidneypapuja
2 rkl oliiviöljyä
1 tl chilihiutaleita
2 tl kuivattua oreganoa
4 rkl tomaattipyrettä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 prk konaisia säilöttyjä tomaatteja
1 l kanalientä
puska lehtikaalia
tuoretta basilikaa
ripaus sokeria
4 rlk voita
250-500 g raakoja kuorittuja katkarapuja
4 rkl hienonnettua tuoretta persiljaa
parmesaanilastuja

Kuullota kuutioidut sipulit ja hienonnetut valkosipulinkynnet öljyssä suuressa padassa tai kattilassa. Lisää tomaattipyre ja kypsennä n. 2 min. Lisää chilihiutaleet ja kuivattu oregano, sekoita hetki. Lisää joukkoon viini ja anna kiehua hiljalleen niin kauan, että neste on haihtunut noin puoleen. Lisää kuutioidut tomaatit. Huuhdo pavut ja lisää pataan. Lisää joukkoon kanaliemi ja anna kiehua hiljalleen 20-25 min. Mausta suolalla ja pippurilla.
 
Kun keitto kiehuu, kypsennä katkaravut. Sulata voi pienessä kattilassa, lisää ravut ja hienonnettu persilja. Kypsennä kunnes raput eivät enää ole läpikuultavia, n. 4 min. Mausta suolalla. Jos käytät valmiiksi kypsennettyjä katkarapuja, paista persilja silppua hetki voissa, ota kattila pois levyltä ja lisää sulatetut katkaravut voi yrttiseokseen.
 
Huuhdo lehtikaali ja revi suurehkoiksi palasiksi ja sekoita keittoon. Lisää hienonnettu/revitty basilika. Anna kiehua n. 5 min ja tarkasta maku. Lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja chiliä. Lisää katkaravut keiton päälle tai jaa keitto annoksiksi ja lisää muutama rapu kunkin annoksen päälle. Koristele parmesaanilastuilla.
 
 
Artisokkatahna
 
1 prk suolaliemeen säilöttyjä latva-artisokansydämiä
2-3 rkl sitruunamehua
2-3 rkl oliiviöljyä
ripaus sokeria
suolaa
 
Kaada suolavesi pois artisokansydämistä ja purista niistä yksitellen loputkin vedet pois. Laita artisokat, sitruunamehu ja öljy teholeikkuriin ja soseuta ainekset sileäksi tahnaksi. Mausta suolalla ja ripauksella sokeria. Lisää tarvittaessa sitruunamehua ja öljyä.

keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Virkkuuhommia

Tämän vuoden helmikuussa aloitin itselleni kunnianhimoisen projektin, virkatun päiväpeiton tyttärelle. Ja nyt noin kahdeksan kuukauden enemmän ja vähemmän aktiivisen virkkaamisen jälkeen peitto on kuin onkin valmis!
 


Virkatuista paloista kootut peitot ovat ihania, mutta itseni tuntien peitosta olisi tullut siinä vaiheessa ikuisuusprojekti, kun paloja olisi pitänyt alkaa liittämään yhteen. Onnekseni löysin Lucyn blogista tämän simppelin raitapeiton ohjeen ja jäljellä jäi vain lankojen valinta. Peiton värit koostuivat lopulta äidin ja tyttären lempiväreistä valkoisella raikastettuna. Oikean väristen ja laatuisten sekä sopivan hintaisten lankojen metsästykseen meni siihenkin jokunen tovi, vaikka muutaman kymmenen kilometrin säteellä löytyy monta hyvää lankakauppaa. Lankoina käytin Novitan 7 veljestä, Järnbo Garnin Raggia ja Viking Garnin Villeä, joiden kaikkien koostumus on 75 % villaa ja 25 % polyamidia. Peitosta tuli sopivan raskas päiväpeittokäyttöön ja mikseipä sen alle voisi joskus käpertyä pikkupäikkäreillekin.
 
 
Tyttären toiveesta virkkasin peittoon reunuksenkin. Toiveena oli jotain röyhelöistä ja kukkaista, mutta lopputuloksena oli simppelit pylväsryhmät vai miksikä niitä nyt kutsutaankaan. Hiukan oisin voinut vinkkejä käydä katsomassa Ravelryssä muista samalla ohjeella tehdyistä peitoista, jotta reuna olisi ollut siistimpi. Mutta reunuksenhan saa aina purettua ja virkattua uuden, jos haluaa.
 
 

 
Kaiken kaikkiaan peittoprojekti oli varsin mukava ja lopputulos palkitseva. Lankoja oli pääteltäväksi aivan karmea määrä, mutta niin siitäkin vain selvisin. Ehkäpä seuraavaksi rohkenen aloittaa palapeittoprojektin.
 
 
Malli: Granny Stripes by Lucy of Attic24
Langat: Novita 7 veljestä, Järnbo Garn Raggi ja
 Viking Garn Ville (75% villaa, 25 % polyamidia)
Langan menekki: valkoista n. 4 x 150 g,
muita värejä n. 150 g kutakin
Koukku: 4,5 mm
Koko: n. 90 cm x 170 cm
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...